Política 07/01/2021

El PSC i JxCat tomben la moció d'ERC pel cas de l'Hospitalet a la Diputació de Barcelona

Critiquen l'"electoralisme" dels republicans per haver convocat un ple extraordinari

Ara
3 min

BarcelonaEl cas de presumpta malversació que esquitxa l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, no li ha impedit continuar al capdavant de l’Ajuntament ni tampoc de la Diputació de Barcelona, que presideix amb el suport de JxCat. Malgrat les turbulències afegides per la proximitat de les eleccions, tant el PSC com Junts han tancat files amb la seva figura almenys fins que s’aclareixin els fets. No obstant, ERC, que des del primer moment va exigir que es rellevés Marín de la diputació, continua furgant en la ferida i pressionant JxCat. Aquest dijous els republicans havien convocat un ple extraordinari per debatre una moció contra Marín, que ha estat rebutjada gràcies a la majoria absoluta del PSC i JxCat.

"Segueixo sense entendre el motiu per blindar un pacte que encara ningú ha estat capaç d’explicar", ha lamentat a Twitter el vicepresident Pere Aragonès. Precisament, el portaveu republicà a la Diputació, Dionís Guiteras, ha presentat la moció per "clarificar posicions" en el ple. L’escrit, impulsat arran del cas de presumpta malversació al Consell Esportiu de l’Hospitalet, condemnava la "manca de transparència" de la Diputació sobre el cas i reclamava un acord per "condemnar la corrupció en totes les seves expressions". Finalment, proposava que es revisin el Codi de Bon Govern i el Codi de Conducta dels Càrrecs Electes i Directius de la Diputació.

Per a Guiteras, la "simple sospita" que recau sobre Marín requereix que faci un "pas al costat" i renunciï temporalment a la presidència de l'òrgan. "Senyora Marín, és capaç de posar el seu càrrec a disposició de la seva organització política -va posar a disposició del PSC el seu lloc com a vocal de l’executiva federal del partit- i en canvi davant la ciutadania, a la Diputació i l'Ajuntament de l'Hospitalet, no ho fa", ha lamentat.

Marín ja va ser clara el passat 10 de desembre, el mateix dia en què va passar a ser investigada en el cas, quan va subratllar que no pensava dimitir. Compta amb el suport del seu partit, que aquest dijous ha tornat a desoir les peticions d’apartar-la que fa ERC. La portaveu socialista Pilar Díaz ha condemnat qualsevol cas de corrupció, però ha insistit que els informes emesos els últims dies sobre el cas constaten que no té "cap relació" amb la Diputació de Barcelona.

Tant Díaz com JxCat han criticat la moció d’ERC, que consideren que persegueix fins electoralistes. "No és honesta sinó oportunista, cerca rèdit electoral, no ha buscat en cap moment el consens ni l'acord", ha etzibat des de JxCat Neus Munté, que tot i així ha condemnat la "corrupció" i ha recalcat que demanen "transparència per aclarir els fets".

ERC només ha rebut el suport de Tot Terrassa -Lluïsa Melgares ha demanat "valentia per defensar la institució- i Ciutadans, tot i que això no ha impedit a Salvador Tovar, diputat taronja, titllar la iniciativa d'"evident maniobra preelectoral d'ERC". Pel que fa a En Comú Guanyem, Jonatan Fornés ha anunciat l'abstenció del seu partit. Amb tot, ha insistit que presentaran una declaració institucional en el proper ple reclamant més transparència. També el PP ha optat per l'abstenció. El conservador Daniel Gracia ha considerat "paradoxal que futurs socis d'un tripartit es barallin d'aquesta manera", i ha advertit que el seu partit no seria el "palmer del minut de glòria dels dirigents d'ERC".

La moció no ha prosperat, però hi ha hagut una entesa entre els grups, que s’han compromès de forma unànime a revisar els codis interns de la Diputació per evitar la corrupció. Com a presidenta de la Diputació, Marín ha moderat tot el debat, però ha evitat pronunciar-s’hi. Després de constatar que la moció no tiraria endavant, s’ha limitat a destacar la "unanimitat" pel que fa a la necessitat de reforçar els controls interns. "A l’espera de ser capaços d’arribar a un acord i fer una declaració en contra de la corrupció", ha dit per donar per tancada la sessió.

stats