Política 31/05/2014

El PSOE obre l'elecció del secretari general a tots els seus militants

Els 200.000 militants socialistes espanyols podran pronunciar-se sobre el líder del partit en una consulta no vinculant prèvia al congrés avançat del juliol

Ara / Efe
2 min
Alfredo Pérez Rubalcaba i Pere Navarro durant les jornades del Cercle d'Economia a Sitges / TJERK VAN DER MEULEN

MadridEl PSOE obre l'elecció del secretari general a tots els seus militants en consulta prèvia

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els 200.000 militants socialistes espanyols podran pronunciar-se sobre el líder del partit en una consulta no vinculant prèvia al congrés avançat del juliol

El PSOE elegirà el seu nou secretari general en una consulta als 200.000 militants prèvia al congrés federal de juliol, que ratificaria la designació, en una cursa successòria per a la qual els socialistes ja esperen, com a mínim, la presidenta andalusa, Susana Díaz, i el diputat Eduardo Madina.

Segons han confirmat a l'agència Efe fonts de la direcció federal socialista, aquesta serà la posició que plantejarà el líder socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, a l'executiva federal del dilluns, després de parlar amb tots els dirigents territorials i altres referents del partit i constatar que hi ha un ampli consens per implantar el principi d'"un militant, un vot". Amb aquesta decisió, es dóna per fet que presentarà la seva candidatura el secretari general del grup socialista al Congrés, Eduardo Madina, que havia avançat que si el congrés era obert ell hi optaria.

S'espera també la presidenta andalusa, Susana Díaz, després de la petició en aquest sentit feta per bona part dels dirigents territorials, si bé ella encara no s'ha pronunciat, i el diputat per Madrid Pedro Sánchez. La direcció federal ha enviat aquesta nit a les federacions un esborrany sobre el congrés i la consulta prèvia, que seguirà el sistema "gallec", és a dir, l'utilitzat l'estiu passat pels socialistes d'aquesta comunitat per elegir el seu secretari general, amb una consulta prèvia entre els militants, no vinculant, abans del congrés.

Encara no hi ha data per a la consulta prèvia, encara que s'estudia que sigui una setmana abans del congrés, fixat per als dies 19 i 20 de juliol. Encara que oficialment no es diu res sobre aquesta qüestió, es dóna per fet que els delegats del congrés respectaran l'opinió que hauran expressat els militants en la consulta anterior al congrés, encara que no tingui caràcter vinculant.

L'esborrany elaborat per la direcció federal segueix el principi acordat per les primàries obertes i rebaixa el nombre d'avals necessaris per presentar-se a la consulta al 5% del total del cens vàlid per al procés, amb un màxim del 10%. Segons el mateix document, el període de recollida d'avals tindrà una durada de 15 dies i només seran vàlids els que es presenten en els impresos estipulats per la comissió organitzadora, i no cap altre format.

Ningú podrà avalar més d'un aspirant i es consideraran avals nuls tots els emesos per una persona a favor de més d'una candidatura. Per facilitar la feina als candidats des de Ferraz se'ls facilitarà el resum numèric del cens de militants per àmbit territorial, així com el certificat provisional i definitiu del nombre d'avals necessari per ser proclamat candidat.

La Comissió Federal d'Ètica i Garanties del PSOE serà l'encarregada de vetllar per la validació dels avals i, en conseqüència, de la proclamació dels candidats com a tals. El procés de consulta entre els militants només s'obrirà si són proclamades dues o més candidatures, que podran celebrar debats entre si. Com és habitual, els delegats per al congrés federal extraordinari s'elegiran en els congressos provincials i insulars convocats a aquest efecte, amb una assignació d'un representant per cada 190 militants o fracció superior a 95.

stats