Política 17/09/2019

El PSOE tomba al Congrés una moció contrària a la concessió de l'indult als líders del Procés

Una iniciativa de Cs reclama instar el govern central a no aplicar la mesura de gràcia en cas que siguin condemnats

Ot Serra
2 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, ahir durant la seva intervenció al Congrés.

MadridEn ple intercanvi de cartes i retrets entre Pedro Sánchez i Albert Rivera per les condicions de la investidura, el PSOE ha deixat clar aquest dimarts al Congrés que no tanca la porta a l'indult als líders del Procés en cas de condemna del Tribunal Suprem. Al ple s'ha votat aquest vespre una moció de Cs que, entre altres coses, instava el govern espanyol a "no concedir l'indult ni cap altra mesura de privilegi als que resultin condemnats pel cop separatista comès a Catalunya durant els mesos de setembre i octubre del 2017 i el 2018", que la cambra baixa tombarà gràcies als vots contraris del PSOE.

Els socialistes han argumentat els últims mesos que no es volen pronunciar sobre aquesta qüestió per respecte al procediment judicial i perquè encara no hi ha sentència. Amb tot, tal com s'encarrega de recordar el president de Cs, diversos dirigents han deixat caure la possibilitat d'aplicar indults, tal com va fer Miquel Iceta. El compromís de no indultar els independentistes és una de les exigències que Rivera ha plantejat a Sánchez per donar-li l'abstenció 'in extremis' per a la investidura, però ha resultat un dels esculls perquè aquesta fórmula tiri endavant, juntament amb el trencament del govern de Navarra.

“Estem obligats a respectar el principi d’independència judicial i a no interferir en els procediments en curs amb pronunciaments que anticipin en un sentit o en un altre les seves decisions o sentències”, li ha replicat aquest dimarts Sánchez a Rivera, en una carta. Així, el PSOE ha votat en contra de la moció -tot i que ha sortit a defensar el vot un diputat del PSC-, juntament amb la resta de formacions d'esquerres, nacionalistes i sobiranistes. Els vots a favor de Cs, el PP i Vox no han estat suficients perquè tiri endavant.

stats