Política 22/06/2015

Pedro Sánchez recupera Jordi Sevilla per a l'equip d'experts que elaborarà el programa de les generals

Va ser ministre de Zapatero i serà el coordinador econòmic del 'govern a l'ombra'. També fitxa Rafael Bengoa, assessor d'Obama

Europa Press
2 min
L'exministre d'Administracions Públiques Jordi Sevilla (PSOE). / JORDI PIZARRO

MadridEl secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, vol incorporar l'expert en salut pública Rafael Bengoa, assessor del president Barack Obama, i l'exministre Jordi Sevilla, que va formar part del primer govern de José Luis Rodríguez Zapatero, a l'equip d'assessors que està conformant amb l'objectiu d'elaborar el programa electoral amb el qual es presentarà a les pròximes generals. Segons ha informat el partit en un comunicat, Bengoa serà un dels noms que integraran aquest grup d'experts, de dins i fora del partit, amb els quals Sánchez vol preparar un "programa de govern per als propers 10 anys".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest nou "equip d'experts", com l'ha volgut denominar Sánchez, Jordi Sevilla serà l'encarregat de coordinar els treballs de l'àrea d'economia i innovació. Actualment, l'àrea econòmica de l'executiva socialista la dirigeix Manuel de la Rocha Vázquez, amb qui treballarà Sevilla, que va ser ministre d'Administracions Públiques en la primera legislatura de Zapatero i després va entrar, com a assessor d'alt nivell, en l'empresa de consultoria PwC (anteriorment Pricewaterhouse Coopers) i es va incorporar al claustre de professors de l'IE Business School. Segons les fonts consultades, ara està disposat a abandonar aquest càrrec per tornar a involucrar-se en política amb Pedro Sánchez.

El líder dels socialistes ha valorat que Sevilla és "un economista de reconegut prestigi" que té "contactes en alts nivells polítics i empresarials". A més, considera que té un "marcat perfil independent", que l'ha portat a vegades a distanciar-se de les polítiques econòmiques de Zapatero. Zapatero el va fitxar com a secretari de política econòmica de la seva executiva el 2000. En el seu primer govern, però, no li va lliurar la cartera d'Economia i Hisenda, sinó la d'Administracions Públiques.

Bengoa, assessor de l'Obamacare

Bengoa va ser conseller de Sanitat i Consum del govern de Patxi López al País Basc entre el 2009 i el 2012 i després va ser fitxat com a assessor de Sanitat del projecte Obamacare del president dels Estats Units. És doctor en medicina i màster en gestió de sistemes de salut i en salut comunitària per la Universitat de Londres i va treballar durant 14 anys a l'Organització Mundial de la Salut, on va ser director de sistemes de salut. A més, és director del Deusto Business School Health.

Sánchez vol comptar amb ell i amb la seva experiència per a l'elaboració de les seves propostes en matèria de sanitat, una part important de l'estat del benestar que el líder dels socialistes vol enfortir. De fet, vol retocar la reforma de l'article 135 de la Constitució que va fer l'últim govern socialista, d'acord amb el PP, amb l'objectiu de "blindar" l'educació i la sanitat.

Un equip d'11 persones

Sánchez ha avançat aquest dilluns en una entrevista a la Cadena SER la seva intenció de formar un equip que col·laborarà amb el partit per elaborar les seves propostes de govern. Segons ha informat el PSOE, l'integraran 11 persones. Al marge dels dos noms ja confirmats, s'estudia que l'exsecretària d'estat de Canvi Climàtic durant el segon govern de Zapatero, Teresa Ribera, s'incorpori a aquest equip per encarregar-se dels temes de medi ambient, una qüestió al qual atorga gran importància Sánchez, que va ser portaveu a la Comissió del Congrés per a l'Estudi del Canvi Climàtic.

Llicenciada en dret, Ribera és en l'actualitat directora de l'Institut de Desenvolupament Sostenible i Relacions Internacionals (IDDRI) de París.

stats