Política 21/09/2019

PSOE i PP millorarien els seus resultats en detriment de Cs, però UP i Vox resistirien

Una enquesta de 'La Vanguardia' dona dos escons menys a ERC, que cediria al PSC el primer lloc

Ara
2 min
PSOE i PP millorarien els seus resultats en detriment de Cs, però UP i Vox resistirien

BarcelonaUna enquesta de 'La Vanguardia' dibuixa un escenari del 10-N semblant al del 28-A. Segons un sondeig realitzat entre els dies 16 i 20 de setembre, el PSOE pujaria gairebé tres punts i 11 escons (passant de 123 a 134), però l'autèntic beneficiari de la repetició dels comicis seria el PP, que es consolidaria com a principal partit de l'oposició amb 20 diputats més (de 66 a 85).

Els nous comicis, com pronostiquen totes les últimes enquestes, perjudicarien visiblement a la formació d'Albert Rivera, que perdria gairebé tres punts en percentatge de vot, amb 16 diputats menys (dels 57 actuals a 41, un més que en la seva estrena en els comicis del 2015).

Unides Podem resistiria i patiria un retrocés molt lleu (de menys d'un punt), que suposaria cinc escons menys que a l'abril passat (de 42 a 37). Vox tampoc recularia i perdria set dècimes i cinc diputats.

La resta de formacions es mantindrien si fa no fa com ara, amb excepció d'ERC, que cediria dos escons, i de Coalició Canària, que en perdria un. El PNB revalidaria els seus sis escons actuals, com Compromís (un) i el PRC (un).

Amb aquests resultats, el PSOE seguiria necessitant Unides Podem, però en aquest supòsit les dues forces d'esquerres (amb un total de 171 diputats, sis més que ara) en tindrien prou amb el suport del PNB per assolir la majoria absoluta. En canvi, el bloc de la dreta seguiria molt lluny de la majoria i fins i tot perdria dos diputats (de 149 a 147) respecte al 28 d'abril.

Pel que fa a la responsabilitat de la repetició dels comicis, Sánchez apareix com el principal culpable per a més d'un 43% dels espanyols. Tot i així, gairebé un 35% dels consultats atribueixen la responsabilitat d'unes noves eleccions a tots els líders, sense excepció.

El pacte de govern preferit és el de PSOE i Unides Podem, amb gairebé un 32% de preferències. A Catalunya, mentre el 28-A es va imposar ERC (per un marge de tot just un punt i mig), ara ho faria el PSC (per més de quatre punts). La resta de l'escenari català registraria un lleu descens d'En Comú Podem i una caiguda de gairebé dos punts de Ciutadans, que cediria dos dels seus cinc escons actuals.

stats