Política 13/07/2014

Els aspirants a liderar el PSOE criden a participar en una jornada “històrica”

Només la meitat dels centres de votació havien obert a les dues de la tarda

Efe
3 min
Pedro Sánchez ha votat a l'agrupació socialista de Tetuan, a Madrid / EFE

MadridEls tres aspirants a liderar el PSOE, Pedro Sánchez, Eduardo Madina i José Antonio Pérez Tapias, han fet una crida a la militància a participar en aquesta jornada històrica en què per primera vegada els militants socialistes decidiran qui serà el secretari general del partit. Estava previst que els centres de votació situats en les agrupacions locals obrissin a les deu del matí, però ho han fet d'una manera tan desigual que a les dues de la tarda només la meitat ho havia fet, d'acord amb les dades que figuren a la pàgina web del PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els tres candidats, així com altres dirigents socialistes, han remarcat que els militants han d'acudir a la cita que tenen amb les urnes en aquest dia en què el PSOE, en consultar a les seves bases, fa un salt qualitatiu per millorar la participació la militància.

Sánchez

Pedro Sánchez ha estat el primer a acudir a votar, poc abans de les onze, i ho ha fet en la seva agrupació, al districte madrileny de Tetuan, on ha apostat pel "canvi i la unitat" perquè el Partit Socialista surti enfortit d'aquest procés." "No ha de quedar ni un militant a casa", ha exclamat el candidat instant els afiliats a "ser els protagonistes" dels canvis que necessita el Partit Socialista.

Madina

Sobre les onze ha votat Eduardo Madina, a Bilbao, que també ha fet una crida a tota la militància perquè aprofiti l'"oportunitat" de votar directament, per primera vegada, al secretari general. Tal com han fet la resta dels candidats, ha expressat el seu desig que la participació sigui "alta" i ha desitjat sort als seus dos adversaris. Madina ha assegurat que el PSOE tornarà a ser "el principal actor de la política en aquest país".

Pérez Tapias

També sobre aquesta hora ha acudit al seu centre de votació a Granada José Antonio Pérez Tapias, qui s'ha mostrat "raonablement optimista" davant les seves possibilitats de guanyar a Madina i Sánchez. Pérez Tapias ha dit que esperava una participació bona ja que la militància està molt motivada, en molts casos "entusiasmada", perquè són conscients que són moments "crucials".

"Dia històric"

L'encara secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha aprofitat el moment en què ha anat a votar per demanar als militants que "vagin a votar i participin en aquest dia històric", una jornada, ha dit, en la qual el PSOE "obre una nova pàgina" de la seva història amb l'elecció del nou líder del partit.

José Luis Rodríguez Zapatero, expresident del govern espanyol i durant dotze anys secretari general del PSOE, ha assegurat que "des del primer moment" donarà el seu "suport ple, total i convençut" a qui sigui elegit per afrontar la "difícil tasca" de dirigir el PSOE. Igualment ha subratllat que és un "dia important" per a la democràcia, per a la societat i per al mateix PSOE que, ha assenyalat, "sempre ha anat a l'avantguarda de processos democràtics per elegir els seus dirigents".

La presidenta andalusa, Susana Díaz, al capdavant de la federació més poderosa del PSOE, ha estat una altra de les que ha qualificat d'"històrica" la jornada i ha insistit que l'important ara és preparar "tots junts" a partir d'aquesta nit "un gran congrés per ser l'alternativa d'esquerres" a Espanya. No ha volgut revelar el nom del candidat al qual ha donat suport, si bé ha assegurat que "surti el que surti del dia d'avui, serà bo per al PSOE".

La vicesecretària general socialista, Elena Valenciano, ha expressat el seu agraïment i enhorabona "des d'ara mateix als tres companys que, en un moment difícil del PSOE i d'Espanya, s'han decidit a fer un pas endavant", per optar a la Secretaria General.

stats