DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Política 28/09/2011

Puigcercós insta Mas a no repetir amb el concert els errors de l'Estatut

El líder d'ERC al Parlament escenifica la voluntat de reconciliació amb CiU i ofereix suport al Govern si no s'arronsa en la negociació del concert econòmic

M. Colomer
3 min
Joan Puigcercós, a la tribuna del Parlament / PERE TORDERA

BarcelonaEl president del grup parlamentari d'ERC, Joan Puigcercós, ha fet una crida al president de la Generalitat, Artur Mas, per no repetir amb la negociació del concert econòmic els errors que va cometre el catalanisme amb el procés estatutari. Malgrat que no s'hi ha referit explícitament, es referia al pacte “en la foscor” de Mas i Zapatero a la Moncloa per rebaixar l'Estatut. Per això, Puigcercós ja ha alertat Mas que no pot “cedir ni una miqueta” en la negociació ni es pot refiar dels polítics de Madrid, com va comprovar amb el pacte per l'Estatut que el president del govern espanyol, José Luis Zapatero, va incomplir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap de files d'ERC al Parlament s'ha ofert a ser al costat del Govern en la negociació del concert si està disposat a “atacar” el problema de forma “clara i diàfana”, és a dir amb un model que passi per recaptar, gestionar i liquidar tots els impostos. Puigcercós ha insistit en situar el dèficit fiscal com el vertader problema de Catalunya, més que el dèficit públic.

El discurs de Puigcercós ha estat una autèntica declaració d'intencions en el període de desglaç i acostament que han obert ERC i CiU. A tres dies de deixar de ser president d'ERC, ha traslladat la veu del seu successor, Oriol Junqueras, al Parlament, en llegir el fragment d'una carta oberta a Artur Mas que va publicar abans d'ahir a La Vanguardia oferint mà estesa al Govern si té predisposició real a avançar plegats en el camí de la sobirania. Així, ha tornat a instar a Mas a convocar una consulta perquè el país reforci el Govern i partits catalans en la negociació del pacte fiscal. En un altre àmbit, Puigcercós ha expressat la seva voluntat de no fer un discurs demagògic amb les retallades: "No ens instal·larem en una Torre d'Ibori contra les retallades, perquè amb l'actual situació és estèril. Hem de deixar el verb retallar per substituir-lo pel verb reformar". Això sí, ha proposat al Govern que en el camí per estabilitzar el dèficit ampliant el tram de l'IRPF per a les rendes més altes de 250.000 euros i reinstaurar per dos anys la part de l'impost de successions que ha supriomit el Govern Mas.

Mas ha correspost el to conciliador de Puigcercós en reconèixer que els republicans “no es desentenen” del país i la situació actual. Ha replicat que CiU i el Govern estan disposats “a jugar forts” amb el pacte fiscal “en la línia del concert”, que ha reconegut, això sí, que no reproduirà mimèticament el model de concert basc. Ha lamentat que sovint la unitat catalana s'esvaeixi només en arribar a Madrid, i n'ha culpat els “partits que a Madrid no tenen llibertat de moviments”, en referència al PSC. Puigcercós s'ha mostrat disposat a assumir el desgast d'un eventual suport a CiU pels pressupostos del 2012 sempre que vagi a totes amb el concert.

Retret amb la llei del cinema

Puigcercós no s'ha estat de retreure al Govern que l'acord que ha subscrit amb les majors pel doblatge en català al cinema, que no arriba al 50% que fixa la llei del cinema que va impulsar ERC al tripartit. Ho ha considerat un símptoma de l'actitud poc ferma del Govern en defensa de la llengua, també amb la llei del codi de consum. Artur Mas ha replicat que el Govern no fa cap marxa enrere amb la llei del cinema, sinó que compleix la part de la llei que mana negociar per avançar progressivament. Mas i Puigcercós també s'han emplaçat a tornar a parlar sobre la sisena hora a les escoles catalanes.

stats