Política 16/01/2017

Puigdemont comunica per carta a Rajoy que no anirà a la Conferència de Presidents

El president de la Generalitat defensa que Catalunya s'ha guanyat una relació "bilateral" amb el govern espanyol i critica que no "vulgui reconèixer" que s'ha acabat l'era del cafè per a tothom

Gerard Pruna
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, saluda Mariano Rajoy a Porto

BarcelonaHo havia dit per activa i per passiva, però aquest dilluns el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha volgut comunicar també per escrit al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que demà no anirà a la Conferència de Presidents.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'escrit, al qual ha tingut accés l'ARA, Puigdemont avisa que "com a nació" Catalunya s'ha guanyat "tenir una relació bilateral amb el govern espanyol", i argumenta que les anteriors conferències de presidents evidencien que aquests fòrums "són només una posada en escena sense cap resultat productiu ni satisfactori".

Tanmateix, el president català reitera en la carta la seva "vocació i oferta de diàleg permanent", tant per abordar qualsevol aspecte relacionat amb el referèndum d'independència com per parlar de tot allò que té a veure amb "el dia a dia del país" i que l'executiu espanyol "s'ha negat a afrontar de forma real".

En aquest sentit, Puigdemont reitera el seu desig de trobar-se aviat amb Rajoy -una trobada que podria ser abans de finals de gener- per tractar "la llarga llista de prioritats i urgències" que té la Generalitat.

Conferència al Romea

Més tard, en una conferència al teatre Romea sota el títol 'L'any 2017, un any clau pel futur de Catalunya, Puigdemont ha aprofundit en la seva negativa a assistir a la Conferència de Presidents. El president català ha lamentat que en els últims quatre anys la reunió no s'ha convocat, i que l'experiència demostra que els seus acords sovint són paper mullat.

A més, ha remarcat que el model de finançament del que es vol parlar demà s'hauria d'haver actualitzat fa tres anys. Entre els seus arguments, ha situat també el fet que des de l'última reunió d'aquest fòrum -l'octubre de 2012- el Parlament ha passat de 14 diputats independentistes a 72. "Hem sortit del règim comú. S'ha acabat el cafè per a tothom. Però alguns s'entesten en no voler-ho reconèixer, per a ells va el pollastre".

stats