Política 07/07/2017

Puigdemont, al Consell de Garanties: "Ens marqueu una guia de conducta que busquem sempre la manera de complir"

El president del Govern ho diu a la presa de possessió de Margarida Gil com a nova membre, i l'endemà que aquest òrgan posés en qüestió la desconnexió exprés

Ara
2 min
Carles Puigdemont en la presa de possessió de Margarida Gil com a nou membre del Consell de Garanties Estatutàries

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reivindicat aquest divendres el treball del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) davant un Estat "que és capaç de fer servir les clavegueres per vulnerar l'estat de dret".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així s'ha pronunciat en l'acte de presa de possessió de Margarida Gil com a nova membre del CGE al Palau de la Generalitat, l'endemà que l'òrgan consultiu dictaminés per unanimitat que utilitzar el mecanisme de lectura única per aprovar en un sol dia les lleis de desconnexió que impulsen JxSí i la CUP vulnera l'Estatut i la Constitució.

"Ens marqueu una guia de conducta que busquem sempre la manera de complir", ha subratllat Puigdemont, després d'assegurar que creuen en la institució i que, encara que li hagués agradat que els seus dictàmens fossin vinculants, això no li ha restat rigor ni autoritat.

Ha reiterat que el futur de Catalunya serà el que triïn els ciutadans, i que el que vulguin sempre ha d'estar acompanyat pel rigor, "i el rigor es basa en una idea del dret, de les lleis, de l'actitud i de la conducta pública que no pot oblidar mai el bé comú".

Segons Puigdemont, quan les institucions trenquen aquest vincle cal intentar recompondre'l, perquè, al seu judici, ha d'haver-hi "una comunió deliciosa i delicada" entre institucions, ciutadania i marc legal per poder servir les necessitats canviants de les persones.

En l'acte, al qual han assistit els consellers Neus Munté i Josep Rull, també hi ha intervingut al principi el president del CGE, Joan Egea, que ha instat el Govern a designar les vacants pendents i ha celebrat que s'hagi corregit l'"anomalia" que no hi hagués cap dona en l'òrgan.

A més de constatar la funció consultiva del Consell de Garanties, ha defensat que contribueixen a garantir la seguretat jurídica del Govern amb "la força de l'autoritat" que els proporciona dictaminar si una norma s'ajusta a l'Estatut i si és constitucional o no. Segons Egea, els suggeriments, observacions i objeccions que fan són ateses en gran part, i ha afegit: "De la mateixa manera que el fet de tenir 'autoritas' no significa que qui la té pugui pretendre atribuir-se la potestat de la facultat de decidir pròpia del poder polític, qui té la 'potestas' convé que tingui en compte el consell de qui posseeix l'experiència jurídica per poder decidir després més informadament".

stats