Política 29/01/2018

Puigdemont demana empara a Torrent per poder acudir a la investidura

El president li remet una carta en què demana poder assistir al ple sense ser detingut

Núria Orriols
3 min
Roger Torrent i Carles Puigdemont, reunits a Brussel·les

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat empara per carta al president del Parlament, Roger Torrent, per tal que se li garanteixin els drets com a diputat i pugui acudir al ple d'investidura. El Tribunal Constitucional va decidir dissabte suspendre preventivament la investidura a distància de Puigdemont i només permetre-la presencialment si ho autoritzava el jutge del Tribunal Suprem que l'investiga per rebel·lió i sedició.

La carta de Puigdemont a Roger Torrent

Puigdemont, citant diversos articles del reglament del Parlament, diu que té "dret a assistir a les votacions del ple" i que gaudeix d'immunitat parlamentària en el sentit que "no pot ésser detingut si no és en cas de delicte flagrant". En aquest sentit, li demana que prengui mesures per "salvaguardar" els seus drets com a diputat.

El president del Parlament té la potestat de decidir si manté la convocatòria de ple o no i la investidura de Puigdemont després de la decisió del Constitucional. L'alt tribunal ha llançat un avís, en la seva interlocutòria, que no obeir la suspensió cautelar i tirar endavant la investidura de Puigdemont a distància tindria conseqüències penals per al president del Parlament i els membres de la mesa. Aquest matí s'ha reunit el grup parlamentari de JxCat i l'executiu d'ERC. Aquesta tarda s'intensificaran els contactes entre aquests grups i també la CUP per decidir com encaren demà la convocatòria de la investidura.

Sense petició a Llarena

Els advocats del president també valoren si acudir al Tribunal Suprem per demanar el permís al jutge Llarena per acudir al ple d'investidura. Tot i que en un primer moment s'havia anunciat que es faria, ara JxCat s'inclina per no sol·licitar-ho. "El poder judicial no pot ser qui digui el que ha de fer el Parlament", asseguren fonts de la candidatura del president. Dissabte el Tribunal Constitucional, a banda de suspendre preventivament una hipotètica investidura a distància, també va condicionar que Puigdemont pugui assistir al ple a una autorització de Llarena.

Es farà demà el ple?

El grup de JxCat ha mantingut més de dues hores de reunió aquest matí al Parlament, en què s'ha decidit sobre la direcció del grup parlamentari -el president serà Jordi Sànchez- i s'ha abordat la investidura prevista per demà a les tres de la tarda.

Segons fonts presents a la reunió, els diputats han analitzat els diversos escenaris de cara el ple d'investidura. Des de la llista del president mantenen que volen investir Puigdemont -sigui quina sigui la fórmula- i que en tot cas recau en el president del Parlament, Roger Torrent, decidir si permet que segueixi el ple encara que Puigdemont no hi sigui present."Nosaltres hi serem i ens quedarem", assenyalen a l'ARA fonts de JxCat. ERC també ha assegurat aquest matí que els seus diputats serien a la cambra. Tot i que la competència de convocar o suspendre el ple d'investidura recau en el president del Parlament, fonts parlamentàries assenyalen que consultarà als membres de la mesa sobre quina decisió adoptar.

Torrent ha rebut aquest matí un advertiment del Constitucional avisant-lo de les conseqüències judicials si no atén les mesures cautelars de l'alt tribunal. Per abordar l'estratègia a seguir, JxCat, ERC i la CUP mantindran els contactes aquesta tarda.

stats