NOVA ETAPA
Política 18/05/2016

Puigdemont i Junqueras proven de reconduir el xoc

Es reuneixen en ple pols CDC-ERC per l’IRPF i miren d’aïllar el Govern de la campanya electoral

O. March / J. Serra Carné
3 min
Carles Puigdemont i Oriol Junqueras conversant en un moment de la reunió setmanal del consell executiu celebrada ahir a Palau.

BarcelonaCarles Puigdemont i Oriol Junqueras van mantenir ahir una doble conversa per intentar rebaixar les tensions existents entre CDC i ERC arran de la proposta dels republicans d’apujar l’IRPF a les rendes altes. La primera es va produir just abans que arrenqués la reunió setmanal del Govern, i la segona va començar quan els consellers encara estaven asseguts a taula, segons diverses fonts governamentals consultades per l’ARA. La intenció del president i del vicepresident, segons aquestes mateixes fonts, era abordar la polèmica i “reconduir-la”. De fet, el missatge que va voler transmetre Puigdemont al seu equip és que ara toca tenir “tranquil·litat i bons aliments”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’assumpte de l’IRPF, com la setmana passada, no es va tractar en la reunió del consell executiu, segons els dirigents consultats. La conclusió oficial és que cal “aïllar” la dinàmica governamental de la campanya electoral del 26-J, tot i que l’actitud bel·ligerant de Francesc Homs amb ERC està erosionant la relació entre els socis. L’aspirant a cap de llista de Convergència al Congrés està emetent missatges calculats contra els republicans per haver posat damunt la taula una pujada impositiva a les rendes altes, i això ha generat recels a Palau. “Està desbocat, i no deixa de ser un reflex de la situació”, assenyala una font consultada en referència a les tensions existents entre els socis. Puigdemont i Junqueras, tot just concretar-se la reedició electoral, van acordar fair play en campanya, i Homs -juntament amb el nucli dur de CDC- ha teixit una estratègia electoral del tot oposada, que ha molestat als republicans. ERC també ha fet enfadar CDC amb el missatge d’apujar la pressió fiscal a les rendes altes sense haver-ho consensuat. L’entorn de Puigdemont també s’havia queixat pel fet que Economia airegés estudis sobre l’IRPF que no s’havien tractat pels canals interns del Govern.

Puigdemont i Junqueras tenen establerta una trobada cada dimarts per coordinar l’acció de l’executiu, una reunió que no es va produir la setmana passada, en plena crisi. La cita d’ahir ha anat precedida de comentaris privats tan significatius com el següent: “Si seguim a aquest ritme, no arribarem a Nadal”. La unificació del missatge de l’executiu passa per assegurar que als pressupostos per al 2016 no apareixerà cap modificació de l’IRPF i deixar que es discuteixi al Parlament.

Puigdemont, que la setmana passada va desautoritzar l’equip econòmic del Govern assenyalant que els comptes no tindrien en compte cap retoc de l’IRPF, va assegurar ahir en una trobada amb empresaris a Sabadell que cal una “mirada més àmplia” en el debat dels impostos. El president de la Generalitat va escoltar com Josep Bombardó, president de la Fundació per la Indústria, considerava que una pujada impositiva podria ser “asfixiant”. “No es pot donar per fet que una cosa que sembla que hagi de ser dolenta ho sigui necessàriament”, li va respondre Puigdemont.

Els comptes, si es compleixen els calendaris establerts dins l’executiu, seran aprovats la setmana vinent, el 24 de maig. El debat a la totalitat al Parlament se celebrarà el 8 de juny, només dos dies abans que comenci la campanya. Els números de la Generalitat ja estan sent abordats discretament amb la CUP, que molt probablement defensarà una pujada de l’IRPF per a les rendes altes. La consellera de la Presidència, Neus Munté, va defensar ahir que la prioritat de l’executiu és abaixar la pressió fiscal a les rendes baixes, tal com consta en el programa de Junts pel Sí.

Munté no va concretar el marge que existeix per dur a terme una mesura com aquesta, però va indicar que caldria “compensar-ho mitjançant alguna altra figura”. Segons fonts governamentals, hi ha taxes mediambientals damunt la taula, així com també la posada en marxa de nous impostos. “Els comptes hauran de ser objecte d’anàlisi, debat i negociació amb els grups”, va defensar Munté, que va trobar “imprescindible” que els pressupostos s’aprovin al Parlament al juliol. “Permetran complir amb el full de ruta i amb el pla de xoc”, va refermar la dirigent de CDC. Munté va demanar “realisme” a la CUP, que reclama recuperar impostos suspesos pel Tribunal Constitucional (TC).

L’eix valenciano-balear

Números al marge, l’exalcalde de Girona es reunirà demà amb el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, i divendres ho farà amb la seva homòloga balear, Francina Armengol. Són dues de les comunitats amb qui Puigdemont vol fer front comú davant les exigències de Cristóbal Montoro.

stats