Política 23/02/2016

Puigdemont reclama als juristes que atorguin "rigor i seguretat" al procés d'independència

El president de la Generalitat titlla d'"estructura d'estat" la Comissió Jurídica Assessora, l'òrgan que vetlla per la legalitat de les actucions de l'administació

Ara
2 min
El president Puigdemont, durant la declaració institucional de condol per la mort de Muriel Casals / CRISTINA CALDERER

BarcelonaSeguretat jurídica. Aquesta és la màxima que tan l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, com el cap de l'executiu actual, Carles Puigdemont, han insistit que ha de guiar el procés cap al nou estat independent. Davant els dubtes sobre les possibilitats de desconnexió sense buits legals, Puigdemont ha demanat aquest dimarts a la Comissió Jurídica Assessora -òrgan encarregat revisar l'adequació de les administracions catalanes a les lleis- que atorgui "rigor i seguretat" als treballs de les institucions en el desplegament "irrenunciable" del procés independentista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'hora, però, ha reivindicat que a Catalunya les normes es fan amb "seny i saber", comptant amb la col·laboració de "tots els estaments" i sense "imposicions autoritàries".

Així s'ha expressat el president de la Generalitat en l'acte de presa de possessió -recollit per Efe- de 5 dels 15 membres de la Comissió Jurídica Assessora, que s'han renovat recentment. Aquest òrgan, ha recordat Puigdemont, és previ a la Constitució de 1978 (procedeix de la Generalitat republicana).

Per a Puigdemont, la comissió de juristes és una "estructura d'estat" que garantirà l'encàrrec "indefugible" que els ciutadans van expressar el 27-S a través del resultat a les urnes.

Primer, la legalitat del Parlament

Les paraules del president de la Generalitat han estat ben entomades pel president de la Comissió Jurídica Assessora, Albert Lamarca, que ha assenyalat que farien un "mal servei al país" si no treballessin per la independència judicial. En aquest sentit, ha dit que la "primera legalitat" és aquella que respon a la voluntat expressada al Parlament i ha criticat els que utilitzin les lleis per "destorbar" i no satisfer l'"interès general" dels ciutadans

Els cinc nous membres han jurat el càrrec prometent ser fidels a la Constitució, a l'Estatut, a les lleis i institucions de Catalunya.

A l'acte de presa de possessió hi eren presents el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras; les conselleres de Presidència, Neus Munté; Governació, Meritxell Borràs; i els consellers d'Afers Exteriors, Raül Romeva; Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; Interior, Jordi Jané; i Justícia, Carles Mundó.

stats