Política 07/07/2015

Acusen Jordi Pujol Ferrusola de fer factures falses i contractes ficticis

Va vendre per 15,2 milions la seva part en un projecte urbanístic a Mèxic que dos anys abans va comprar per 1,2

Efe
2 min
El primogènit dels Pujol, Jordi Pujol Ferrusola

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata imputa Jordi Pujol Ferrusola per l'elaboració de factures falses per 1,2 milions per uns treballs a Mèxic i el cobrament de 650.000 euros més basats en contractes de consultoria al Gabon dels quals no consta cap treball.

Aquestes acusacions se li atribueixen a Pujol Ferrusola en una interlocutòria en què es rebutja l'arxivament del cas contra l'empresari Luis Delso, qui va pagar 15,2 milions d'euros el 2008 al fill de l'expresident català per la seva part d'un projecte urbanístic a Mèxic que, dos anys abans, havia comprat per només 1,2 milions.

El magistrat desgrana tres operacions en què van participar Delso (president d'Isolux) i Pujol Ferrusola en aquests dos països i que li van reportar beneficis milionaris mitjançant factures falses i contractes ficticis.

El jutge detalla que el Grup Isolux va contractar el 2006 tres societats vinculades amb Pujol Ferrusola –Iniciatives Màrqueting i Inversions, Project Marketing Cat i Active Translation– mitjançant factures falses per 1,2 milions d'euros per a la "col·laboració en projectes de construcció i concessions d'infraestructures a Mèxic".

Aquestes factures es correspondrien a treballs que, segons Delso, van ser "essencials" perquè Isolux fos adjudicatària del projecte de construcció de l'autopista Saltillo-Monterrey per 190 milions d'euros, sense que, segons el jutge, "s'hagi presentat cap document que donés fe d'aquests treballs, excepte els corresponents a les factures emeses i abonades".

De la Mata recorda en la seva interlocutòria que Isolux va pagar a dues empreses de Pujol Ferrusola 650.000 euros per un projecte de construcció de xarxes elèctriques al Gabon el 2000, que es va fer d'acord amb un contracte suposadament fictici, ja que tampoc consta "ni un sol document que certifiqui la realització de cap treball".

Delso va reconèixer fa uns mesos al jutge que va pagar 600.000 euros a Pujol fill per aconseguir un contracte al Gabon, encara que no va controlar si es va fer, i també que li va abonar 1,2 milions per intercedir en l'adjudicació de l'autopista, gràcies a la qual van desaparèixer totes les traves per presentar-se al concurs.

La tercera operació sospitosa que detalla el jutge es refereix a la compra per part de Delso d'una participació del 21% que Pujol Ferrusola tenia en el negoci immobiliari Azul de Cortés, a la regió mexicana de Baixa Califòrnia.

Pujol Ferrusola va comprar el 2006 aquesta participació a l'empresa Juandro Constructors, que havia adquirit els terrenys prèviament, per 1.397.500 euros, i el 2008 va vendre aquest percentatge a Isolux per 15,2 milions d'euros, fet que li va reportar un benefici net de 14 milions d'euros en només dos anys.

Segons el jutge, Delso i el fill de l'expresident català "van poder concertar" en diverses reunions que van celebrar a Madrid "per introduir Pujol Ferrusola en el negoci d'Azul de Cortés, amb l'únic objectiu que després li compressin la seva part amb immenses plusvàlues".

stats