Política 09/09/2020

El jutge De la Mata acredita que l'espionatge a Bárcenas va costar més de 53.000 euros dels fons reservats

Rajoy n'estaria al corrent, segons Eldiario.es

Ara
2 min
L’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz amb l’expresident espanyol Mariano Rajoy, en una imatge d’arxiu.

MadridL'espionatge a l'extresorer del PP Luis Bárcenas que s'investiga en l'operació Kitchen va costar com a mínim 53.266,22 euros procedents dels fons reservats del ministeri de l'Interior, que liderava Jorge Fernández Díaz. Això és, segons Europa Press, el que apunta el titular del jutjat d'instrucció 5 de l'Audiència Nacional, José de la Mata, que investiga la caixa B del PP i que aquest dimecres ha aixecat el secret de sumari de la part relacionada amb l'espionatge a Bárcenas. Segons el magistrat, la investigació ha pogut acreditar un total de 25 pagaments realitzats entre el juliol del 2013 i el maig del 2015 en relació amb la col·laboració de qui va ser xofer de la família Bárcenas, Sergio Ríos, i els agents de la direcció adjunta operativa de la Policia Nacional, protagonistes de l'entramat.

D'aquesta quantitat, segons detalla De la Mata, un total de 50.000 euros corresponen a sous, i la resta a despeses de menjar (2.574 euros), transport (496 euros) i altres qüestions menors que no es concreten (195 euros). Són quantitats que haurien sigut efectuades pel comissari Andrés Gómez Gordo i pel també excomissari José Manuel Villarejo, investigat per les seves activitats presumptament irregulars en un altre jutjat de l'Audiència Nacional, el número 6, en la macrocausa Tàndem.

Vigilàncies a l'entorn de Bárcenas

Segons una informació d'Eldiario.es, el llavors president espanyol, Mariano Rajoy, estaria al corrent de l'operació. Un informe d'Assumptes Interns apuntaria que "l'Asturià i el Llarg", malnoms que atribueixen a Rajoy i a l'advocat Javier Iglesias, tindrien coneixement de l'espionatge. Iglesias és l'hipotètic enllaç entre els responsables de la trama i el cap de l'executiu espanyol. Villarejo, segons el mitjà, es vantaria de posseir informació comprometedora per Rajoy: "Us busco la ruïna a tots i al primer al 'barbes', a prendre pel cul", segons es desprèn d'un informe.

També ha quedat acreditat, segons estableix el jutge De la Mata en la seva resolució, que persones de l'entorn de Bárcenas i la seva esposa, Rosalía Iglesias, van ser vigilades entre el 25 de juliol i l'11 d'octubre del 2013, així com els dies 22 de gener i 12 de febrer del 2014. "Hi ha constància documental d'això mitjançant notes de servei", assenyala el magistrat. Unes vigilàncies que va efectuar l'àrea especial de seguiments, servei adscrit a la Unitat Central de Suport de la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional.

De la Mata ha aixecat aquest dimecres el secret sobre la seva part de la peça Kitchen, que mantenia per no perjudicar la investigació de Manuel García Castellón sobre aquest "operatiu parapolicial" que s'hauria sufragat amb fons reservats i que tenia l'objectiu de sostreure informació sensible del PP a Bárcenas per així amagar-la de l'acció de la justícia. Un cop aixecat el secret sobre Kitchen a la causa de Villarejo, De la Mata també ho ha fet.

stats