Política 08/10/2014

UPyD es querella contra Mas i De Gispert per "prevaricació" i "desobediència"

La formació de Rosa Díez diu que ho fa per "defensar els catalans" dels seus dirigents "embogits"

Europa Press
2 min

BarcelonaEl responsable de regeneració democràtica i advocat d'UPyD, Andrés Herzog, i el responsable d'institucions de la formació magenta, Ramón Marcos, han presentat aquest dimecres al Tribunal Suprem una querella contra el president de la Generalitat, Artur Mas, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i quatre membres de la mesa d'aquesta cambra —Anna Simó, Lluís Maria Corominas, Josep Rull i David Companyon— pels actes de convocatòria de la consulta del 9 de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A les portes de l'alt tribunal després de presentar la querella, Herzog ha explicat els motius de la seva formació: "defensar els catalans" dels seus dirigents, que "estan embogits" i que "s'han apropiat directament de les institucions i han acabat amb la democràcia". Així, UPyD acusa Mas, De Gispert i els membres de la mesa del Parlament de delictes de desobediència, prevaricació, usurpació d'atribucions, malversació de cabals públics i delictes electorals.

Actes de desobediència

En el text de la querella, de 34 pàgines, s'assenyala que els querellats "eren perfectament conscients que mancaven manifestament de competències per fer el que després van fer", usurpant d'aquesta manera atribucions de les Corts Generals i fraccionant la sobirania nacional amb la consulta convocada.

També denuncien que la Generalitat ha destinat importants fons públics per a despeses en informàtica, paperetes, sobres, urnes, cabines, i també ha publicitat la consulta amb despeses destinades a empreses de Catalunya i de la resta d'Espanya. Igualment s'han envaït, segons la seva opinió, competències de la Junta Electoral Central.

Entre els actes posteriors a la resolució del TC destinats a fer la consulta, UPyD esmenta el nomenament de la Comissió de Control, la campanya institucional portada a terme a través de la web '9nconsulta2014.cat' i anuncis a TV3 com l'informe que la consulta popular referendària ha estat suspesa pel TC, la reobertura del registre de participació en relació amb catalans residents a l'estranger i les manifestacions realitzades per diversos càrrecs públics.

També inclouen en la querella la reunió mantinguda per Mas amb els representants polítics que es manifesten a favor de la consulta de divendres passat i que ha conclòs, segons UPyD, amb un "pacte de silenci" per no revelar en què s'ha concretat l'acord.

Per UPyD és competent el Tribunal Suprem

Els magentes entenen, amb independència que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi incoat diligències respecte a una altra querella contra Mas pels mateixos fets, a instàncies de Manos Limpias, que aquest assumpte hauria de ser instruït pel Tribunal Suprem.

El lletrat Herzog considera que la competència d'aquest assumpte és del Suprem perquè "és evident que els fets superen el que és l'àmbit de la comunitat autònoma de Catalunya, i incideixen a Espanya", ha dit, "les actuacions del Govern i del Parlament d'atac a la sobirania nacional".

stats