Política 24/10/2014

Querellar-se contra Rajoy: el reclam afegit per mobilitzar-se

Partits i entitats perfilen una nova acció de protesta per al 9-N que arribarà a Brussel·les

S. González / R. Mateos
3 min

BarcelonaEn la jornada del 9-N no només hi haurà urnes per respondre a través d’un procés participatiu a la pregunta encadenada que permetrà als ciutadans opinar sobre si volen o no la independència de Catalunya. Hi haurà una segona mobilització que s’està acabant de perfilar amb l’objectiu d’assenyalar el govern de Mariano Rajoy com el principal culpable que els catalans no puguin celebrar una consulta homologable. Els ciutadans que vulguin podran denunciar l’executiu del PP davant les instàncies judicials europees per haver impedit, amb les seves impugnacions davant del Tribunal Constitucional (TC), la votació que va acordar una majoria àmplia del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho han aparaulat en els últims dies, a instàncies d’ICV-EUiA, els partits i les principals entitats sobiranistes, que tant dimarts com ahir es van reunir amb l’objectiu de llimar asprors i encarar la reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir d’avui, com a primer pas per recompondre la unitat, almenys per al 9-N, i fer una crida a la participació. El què -les denúncies contra el PP- ja està fixat, però encara falta determinar com es vehicularà. Fonts coneixedores de les negociacions expliquen que es podria fer a través d’una recollida de firmes, de fulls estàndard de denúncia que signin els ciutadans, d’una butlleta amb dades i d’una segona urna, entre altres possibilitats. La fórmula s’acabarà de determinar, previsiblement, la setmana que ve. El que està clar és que l’acció de protesta no formarà part del dispositiu que està desplegant el Govern per a la votació, sinó que es farà en paral·lel, un fet que podria obligar a mobilitzar més voluntaris al marge dels 34.000 que ja han respost a la crida de Mas.

Reunió per refer la unitat

La denúncia pels impediments de l’Estat a la consulta estarà avui sobre la taula de la reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. S’espera que de la trobada en surti un text genèric -que a hores d’ara ja està consensuat per les forces polítiques i que falta traslladar a totes les entitats- en què les més de 3.000 entitats que formen part del Pacte es reafirmaran en la defensa del dret dels catalans a decidir el seu futur i denunciaran les traves que hi posa el govern de Mariano Rajoy.

La clau és que aquesta segona mobilització, que prendrà forma en els pròxims dies, permetrà garantir que el bloc sobiranista torna a treballar plegat per un nou 9-N multitudinari, del qual inicialment algunes formacions s’havien desmarcat amb més o menys vehemència. Fa deu dies, quan després d’una crispada cimera el president Artur Mas va presentar la seva alternativa a la consulta, ICV-EUiA va anunciar que no ho impediria però que tampoc s’implicaria -com sí que van prometre la CUP i ERC- en un procés en el qual considerava que el Govern intentava oferir “gat per llebre”. Lamentaven que l’executiu català el presentés com una votació semblant a una consulta amb garanties democràtiques quan en realitat, al seu parer, no podrà tenir-ne.

ICV-EUiA va exigir llavors una mobilització per demostrar que el govern espanyol impedeix votar. Conscients que aquesta era l’escletxa per recuperar l’entesa, la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, va recollir el guant i va reclamar en l’acte central de la seva campanya diumenge passat que el 9-N s’articuli “una nova fórmula de mobilització” que serveixi per denunciar la “involució democràtica de l’estat espanyol davant dels organismes internacionals”. I dimecres, de la reunió de la direcció d’ICV, que veient que el Govern s’obria a negociar “expressions complementàries” pel 9-N ha suavitzat el seu posicionament, en va sortir una resolució en la qual es recollia recórrer a instàncies judicials europees i implicar-se així a fons en la jornada.

Aquesta segona acció garanteix, a més, que encara que el TC impugni la votació hi haurà almenys una mobilització reivindicativa.

stats