Política 20/09/2018

Quinze eurodiputats reclamen a Brussel·les que investigui els correus dels jutges perquè "violen" drets fonamentals

Afirmen que els comentaris "perjudiquen l'estat de dret" i posen en risc "la independència judicial"

Acn
1 min
El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, en una imatge d'arxiu.

Brussel·lesQuinze eurodiputats de sis estats membres han reclamat a la Comissió Europea que investigui els correus dels jutges filtrats aquest dijous perquè "violen" drets fonamentals. En una pregunta a la Comissió Europea, els parlamentaris europeus asseguren que els "greus fets" publicats "perjudiquen el principi de l'estat de dret i la independència judicial, violant l'article 47 de la convenció europea de drets fonamentals". A més, recorden a la Comissió Europea que ja ha obert investigacions i ha proposat prendre accions contra Hongria i Polònia, i afegeixen que la Unió Europea "existeix per garantir els drets bàsics".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"¿La Comissió Europea obrirà una investigació?", pregunten els eurodiputats. A més, qüestionen si les paraules dels jutges "són compatibles amb la independència judicial i el respecte a l'estat de dret" i demanen a la Comissió que es posicioni sobre si "la imparcialitat està garantida en els judicis contra els polítics catalans i els líders de la societat civil", d'acord amb el que estableix la Directiva 2016/343.

Els eurodiputats que impulsen la pregunta parlamentària són els catalans Ramon Tremosa (PDECat), Jordi Solé (ERC) i Josep Maria Terricabras (ERC), i compten amb el suport dels belgues Bart Staes i Mark Demesmaeker; de l'eslovè Ivo Vajgl, president de la Plataforma Diàleg UE-Catalunya; del portuguès Antonio Marinho Pinto; dels irlandesos Matt Carthy, Martina Anderson, Lynn Boylan i Liadh Ní Riada; de la italiana Eleonora Florenza; la basca Izaskun Bilbao, i les gallegues Ana Miranda i Lidia Serna.

stats