NOVA ETAPA
Política 03/06/2018

La radiografia dels nous consellers

Figures veteranes i amb coneixement de la Generalitat equilibren l’elevat nombre de debutants

Ot Serra
3 min
El nou conseller d’Exteriors, Ernest Maragall, durant la presa de possessió ahir al Saló de Sant Jordi.

BarcelonaTot i la voluntat de restitució, el govern de Quim Torra ha hagut de renovar totes les seves cares a causa dels vetos judicials. Aquest és un fet inèdit, tenint en compte que l’executiu no ha canviat de color polític. Entren fins a sis consellers sense experiència a la Generalitat -Miquel Buch, Alba Vergés, Chakir El Homrani, Laura Borràs, Teresa Jordà i Ester Capella-, però s’equilibra amb la recuperació de figures veteranes -Ernest Maragall i Josep Bargalló- i de persones que han ocupat càrrecs de segona línia i coneixen les interioritats de l’administració catalana -Elsa Artadi, Pere Aragonès, Jordi Puigneró i Maria Àngels Chacón-. Maragall (75) és el conseller més veterà, 40 anys més gran que el més jove, Pere Aragonès. L’edat mitjana és de 49 anys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Són, però, només dues persones de les 14 que integren el nou consell executiu -sense incloure-hi el secretari de Govern- les que debuten en la política institucional, Torra i Borràs, que fa cinc mesos que van accedir al Parlament per primera vegada com a diputats. Bona part dels nous consellers han forjat la seva trajectòria en la política municipal i, de fet, El Homrani, Calvet i Chacón han hagut de deixar les seves actes de regidors a Granollers, Sant Cugat i Igualada per assumir les carteres de la Generalitat. A més, Jordà i Buch han sigut alcaldes de Ripoll i Premià de Mar durant vuit i deu anys, respectivament.

Tot i que només Vergés i El Homrani van ser diputats al Parlament la passada legislatura, alguns d’ells també han ocupat un escó a la cambra, com Aragonès (2006-2016), Maragall (en diverses etapes) i Bargalló (durant els últims mandats de Pujol). En canvi, Capella i Jordà arriben a la Generalitat després de representar ERC al Senat i al Congrés.

Quatre traspassos entre homes

Les conselleries d’Economia, Interior, Exteriors i Territori es confirmen com a àrees capitanejades per homes. Aragonès hereta l’àrea d’Oriol Junqueras; Buch, la de Joaquim Forn; Maragall, la de Raül Romeva, i Calvet, la de Josep Rull. En tots els altres departaments hi haurà traspassos d’homes a dones o de dones a homes, excepte a Agricultura, on Meritxell Serret cedeix el lloc a Jordà. Presidència, Cultura, Justícia i Empresa, que estaven en mans d’homes, ara estaran liderades per dones, i Governació -rebatejada com Polítiques Digitals i Administracions Públiques- i Educació passen de dones a homes.

Tot i la fracassada restitució del Govern, el segell de Puigdemont queda impregnat en dos dels principals càrrecs: la presidència per a Torra i la tasca de portaveu per a Artadi, membres del pinyol impulsor de Junts per Catalunya. Juntament amb Borràs, són les úniques persones sense carnet de partit, ja que ERC i el PDECat hi han col·locat militants. Tots els consellers republicans militen a les files del partit presidit per Junqueras, incloent-hi Maragall, que s’hi va afegir fa tan sols unes setmanes i aporta el llegat socialista que en l’anterior Govern representava Toni Comín. El Homrani, a més, destaca per la seva vinculació al sindicat UGT -també ho era Dolors Bassa, a qui relleva a la conselleria de Treball i Afers Socials-, mentre que Bargalló és un històric militant de l’antifranquisme i l’independentisme pel seu passat al PSUC i al Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN). Calvet, Buch i Puigneró són els únics consellers amb carnet del PDECat que van començar el seu recorregut polític a CDC. Chacón, per la seva banda, es va afiliar al partit durant el procés de refundació de fa dos anys.

Pel que fa a la formació professional, els àmbits econòmic i legal són els que més destaquen al nou Govern. Hi ha tres llicenciats en dret -Aragonès, Chacón i Capella- i tres en economia -Maragall, Artadi i Vergés-, per bé que els titulars d’Economia i Empresa també han desenvolupat una trajectòria lligada a aquest sector. Bargalló és l’únic que amb el nou càrrec deixarà el sector privat, lligat en el seu cas a la Universitat Rovira i Virgili. De la seva banda, Buch és l’únic sense estudis universitaris -va cursar un FP en administració.

Nascut a Torredembarra, el conseller d’Educació és l’únic representant de la demarcació de Tarragona; Jordà, l’única de Girona, i Capella, de Lleida. Amb Torra, la presidència torna a ser barcelonina després que Puigdemont trenqués la norma, però el nou consell executiu adopta un pòsit metropolità amb dos maresmencs -Buch i Aragonès-, tres vallesans -Puigneró, Calvet i El Homrani- i dues conselleres igualadines -Vergés i Chacón.

stats