Política 20/10/2017

Rajoy confirma que demà s'aprovarà l'article 155 però no aclareix si és "reversible"

"No confirma ni desmenteix" la possible intervenció dels mitjans de TV3 i Catalunya Ràdio

Laia Forès
3 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a Brussel·les en una imatge d'arxiu.

Brussel·lesEl govern espanyol ho té tot preparat per donar llum verda aquest dissabte a les mesures que impliquen l’article 155, però Mariano Rajoy no n’ha volgut desvetllar el contingut. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, tampoc ha aclarit aquest divendres si les mesures són "reversibles", però ha confirmat que demà el Consell de Ministres aprovarà la posada en marxa de la intervenció de l’autonomia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El 155 s'acordarà demà al consell de ministres. El govern [espanyol] ha fet molts esforços perquè hi hagués una sortida, i no es va voler respondre", ha assegurat Rajoy a la roda de premsa posterior al Consell Europeu que s'ha celebrat a Brussel·les. "No pot haver-hi una part de país on la llei no existeixi", ha dit.

Mariano Rajoy ha explicat que fins demà no es faran públiques les mesures concretes que implica l'article 155 ni la seva durada, i no ha volgut "ni confirmar ni desmentir" la possible intervenció de TV3 i Catalunya Ràdio, tal com sí que ha avançat la socialista Carmen Calvo.

No confirma el pacte per celebrar eleccions

Tampoc no ha volgut confirmar que PP i PSOE hagin pactat la celebració d'eleccions a Catalunya al gener. Tot i això, ha corroborat que està tot llest per demà i que les mesures estan acordades amb el PSOE i Ciutadans. "Hem arribat a un acord amb el PSOE i Ciutadans perquè no s'incompleixi la llei", ha dit.

El cap de l'executiu espanyol ha insistit en la seva estratègia de responsabilitzar el Govern de la situació. “Hem arribat aquí perquè han volgut portar-nos a aquesta situació”, ha subratllat. Rajoy hi ha insistit en diverses ocasions: "Els responsables són ells", ha dit en al·lusió a l'executiu de Carles Puigdemont. "Som al segle XXI a Europa. No es poden fer les coses pitjor i els Estats han de restaurar la legalitat", ha dit per justificar la intervenció de l'autonomia de Catalunya.

Sobre si hi ha marge de diàleg abans de que l'article 155 arribi divendres de la setmana que ve al Senat, Rajoy ha dit que ho ha intentat tot però que el Govern no ha escoltat. El president espanyol ha ignort, una vegada més, la petició de diàleg polític que li ha fet Carles Puigdemont i les crides a una solució política que ha fet la Unió Europea.

Els grans d'Europa fan costat a Espanya

Crides al diàleg a banda, Rajoy va rebre aquest dijous el suport explícit d'Alemanya i França a la seva gestió de la crisi política entre Catalunya i Espanya. La cancellera, Angela Merkel, i el president de França, Emmanuel Macron, van expressar el seu suport a "la posició del govern espanyol", dos dies abans de l'aprovació de l'article 155.

També la primera ministra britànica, Theresa May, ha donat aquest divendres suport al govern espanyol. "La nostra posició és clara: respecte per l'estat de dret i respecte per la Constitució espanyola", ha dit May abans de tornar a Londres.

Tot i el suport d'alguns líders, el president de l'executiu espanyol s'ha negat a donar explicacions sobre la situació a Catalunya a la cimera, tot i que el president del Consell Europeu, Donald Tusk, li va oferir a Rajoy prendre la paraula per parlar del Procés durant el sopar d'ahir. La Moncloa preferia no portar el debat a Brussel·les per escenificar -malgrat que pràcticament tots els líders n'han parlat- que es tracta d'un afer intern. "L'assumpte català no figurava a l'ordre del dia del Consell Europeu perquè és nacional, d'Espanya", ha dit Rajoy.

stats