Política 12/12/2016

Rajoy convoca la Conferència de Presidents per al 17 de gener al Senat

La Moncloa pressiona perquè Carles Puigdemont canviï d'idea i viatgi a Madrid

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, la setmana passada al Congrés durant la recepció del dia de la Constitució. EFE

MadridJa hi ha data per a la Conferència de Presidents autonòmics, que el govern de Mariano Rajoy ha volgut convertir en el tret de sortida del "curs polític" del 2017 i de l''operació diàleg' amb Catalunya. Fonts del govern espanyol han confirmat a l'ARA que la cita se celebrarà el dimarts 17 de gener. La Moncloa pressiona perquè el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, canviï d'idea i finalment viatgi a Madrid per demostrar que l''operació diàleg' és viable.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy es va comprometre, durant el debat d'investidura, a rellançar aquesta cimera, que no se celebra des del 2012 i que normalment ha sigut desposseïda de contingut i amb un fort caràcter protocol·lari. Per atraure Puigdemont, fa 2 setmanes que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, recorda que aquest cop l'objectiu és emplenar de contingut l'ordre del dia de la conferència i fer que estableixi el marc d'actuació per a tot el curs polític. El president de la Generalitat s'aferra al fet que no sortirà amb concrecions de la reunió. Tampoc està garantida la participació del lehendakari basc, Íñigo Urkullu.

En la invitació als diferents assistents, Rajoy proposa que la conferència es converteixi en un òrgan de màxim nivell per al disseny de les polítiques públiques. Per concretar l'ordre del dia està previst que es convoqui en breu una comissió preparatòria amb membres de cada executiu autonòmic. Sáenz de Santamaría va assenyalar la setmana passada, durant la recepció del Dia de la Constitució, que havia parlat amb molts presidents autonòmics i que la majoria estaven d'acord a donar una nova dimensió i un nou enfoc a la reunió. Les propostes: parlar de la recuperació econòmica i l'ocupació, els futurs debats de la UE i la sostenibilitat de l'estat del benestar. En cap cas va parlar de la reforma del sistema de finançament autonòmic.

stats