Política 03/09/2015

Rajoy es decanta per convocar les generals el 20 de desembre

El cap de l'executiu espera trobar aliats per seguir governant quan perdi la majoria absoluta, explica en una entrevista a la Cope. Afirma que no pot dialogar amb Mas perquè li demana "adhesió" a "disbarats"

Ara
2 min
Mariano Rajoy / EFE

Madrid"Un cop aprovats els pressupostos generals de l'Estat, convocaré eleccions i això serà al desembre". D'aquesta forma Mariano Rajoy ha confirmat en una entrevista a la cadena Cope les seves previsions, que porten a pensar que els comicis siguin el 13 o el 20 de desembre. Aquesta segona data seria la més factible, segons ha donat a entendre Rajoy. "És el més probable, que siguin el 20 de desembre", ha concedit finalment a Carlos Herrera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap de l'executiu s'ha referit també a la política de pactes en un moment en què el PP acusa una certa solitud a les Corts, on per ara té majoria absoluta. Ha recordat que l'any 1996 José María Aznar va governar "amb 156 escons [vint per sota de la majoria absoluta] i amb el suport de tres partits diferents", en relació a CiU, el PNB i CC. S'ha mostrat predisposat a pactes per assegurar-se la governabilitat i ha afirmat que per les enquestes "millora la percepció ciutadana del PP".

Rajoy també s'ha referit a la situació a Catalunya per reiterar la seva posició enmig de severes crítiques a Mas. "No puc dialogar amb ell perquè demana contractes d'adhesió a les seves propostes, com ja va fer amb el 9-N o el concert. I a mi no em queda altra que no dir no per respecte a la llei", ha afirmat.

Sobre la independència ha recordat que implica "quedar fora de la UE", però que aquest "disbarat" no passarà i que seria només "una fugida endavant". Pel que fa a la reforma del TC perquè aquest pugui obligar a complir les seves sentències i imposar sancions com ara inhabilitar càrrecs públics, s'ha sorprès de no trobar el suport del PSOE, que segons ell sabia que la iniciativa es presentaria: "Em sorprèn que el PSOE no entri al fons, sinó a les formes de si s’ha presentat un dilluns o quan", ha lamentat. Pel que fa a les mesures coercitives que pugui prendre, ha indicat que ell com a president espanyol complirà la seva obligació "de forma intel·ligent i proporcionada".

En relació a la corrupció ha admès que l'assumpte ha "fet mal" al PP i ell ha pres les mesures oportunes, cosa que ha indicat que no han fet ni Mas ni CDC, "que sempre busquen culpables del que els passa fora". "Algun jutge va ordenar entrar a la seu del PP sent jo president del govern perquè això és un país seriós amb una justícia independent", ha afirmat per rebatre les acusacions de guerra bruta.

stats