POLÍTICA
Política 19/04/2012

Rajoy sobre l'increment de taxes: "Es tracta d'un petit esforç, de pocs euros al mes"

El president espanyol, Mariano Rajoy, afirma des de Colòmbia que les mesures que està prenent el govern no tindran efectes a curt termini, però "són el passaport per superar la situació molt difícil" en què es troba Espanya. No ha volgut avançar cap de les mesures que pensa prendre contra el govern argentí després de la nacionalització de la petrolieria YPF

Ara
2 min
Rajoy, en ser investit doctor honoris causa a l'Universitat Sergio Arboleda de Bogotà

BogotàEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha restat importància a l'increment de taxes en l'àmbit sanitari i universitari que ha anunciat aquest dijous l'executiu davant la situació de "gran dificultat econòmica, molt gran" que travessa Espanya. "Cal fer un esforç, es tracta de pocs euros al mes", ha argumentat Rajoy en roda de premsa juntament amb el president colombià, Juan Manuel Santo, amb qui s'ha reunit en el marc de la gira per l'Amèrica Llatina.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mariano Rajoy ha justificat l'increment de taxes universitàries perquè "cada alumne que abandona la universitat és un gran cost per a l'Estat". El president espanyol ha insistit que les reformes anunciades són "necessàries i imprescindibles" perquè "no hi ha diners per pagar els serveis públics". Unes decisions que ha reconegut que són "difícils", però ja ha avançat que les reformes seguiran en el futur perquè "són el passaport per superar la difícil situació". "Demano als espanyols que ho entenguin". No ha deixat clar, però, si les mesures són conjunturals o si té intenció de consolidar-les encara que millori la situació econòmica.

La pesseta torna a l'argot de Rajoy

El president espanyol ha recordat que l'any 2011 l'Estat va haver de demanar prestats 90.000 milions d'euros, "15 bilions de pessetes". Les antigues pessetes han tornat així en el discurs del president espanyol, ni que sigui per conscienciar de la dimensió de les xifres. Enguany, ha avançat, l'Estat haurà de demanar prestats 56.000 milions.

Silenci sobre les mesures contra Kirchner

Pel que fa a la nacionalització d'YPF per part del govern de l'Argentina, Mariano Rajoy ha insistit a subratllar que "el que s'ha fet és una injustícia". "El que s'ha fet no és just ni bo per a Espanya, però és molt pitjor per a l'Argentina". Ara bé, no ha volgut avançar cap de les mesures que pensa prendre el consell de ministres d'aquest divendres contra el govern de Cristina Fernández Kirchner.

Si bé abans d'ahir des de Mèxic va advertir que la nacionalització d'YPF posava en risc les inversions estrangeres a tot Amèrica Llatina, avui ha modelat el discurs per "assegurar" que no té "ni el més mínim dubte" que la crisi amb Argentina no afectarà la resta de la regió. En un sentit similar s'ha pronunciat el president colombià, que s'ha desfet en elogis a Repsol, a qui ha presentat com a "socis" del seu govern conservador, i ha garantit "seguretat jurídica" i "regles de joc estables i duradores".

stats