Política 10/12/2014

El cap de gabinet de Rajoy cobra gairebé el 50% més que el president espanyol

El cap de l'executiu té un sou brut de 78.185,04 euros anuals mentre el director de gabinet de la Presidència, Jorge Moragas, 113.186,07 euros

M.f.f.
2 min

MadridCada vegada que es publiquen els sous d'alts càrrecs de qualsevol administració s'evidencia una paradoxa: un director general, secretari o cap de gabinet pot cobrar, tranquil·lament, més que un president del govern central o autonòmic. I així es fa palès en el registre de retribucions d'alts càrrecs de l'administració general de l'Estat que difon per primer cop el nou portal de transparència de l'executiu central, que ha vist la llum aquest dimecres.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, és el càrrec que té un sou més baix de presidència, i el seu cap de gabinet cobra gairebé la meitat més que el líder popular. El sou brut de Rajoy va ser de 78.185,04 euros anuals el 2013, mentre que el de Jorge Moragas va ser 113.186,07 euros. Es tracta del sou més alt de la presidència, acumulant tres triennis com a funcionari. Després de Moragas figura el director de l'Oficina Econòmica, Álvaro Nadal, que amb cinc triennis cobra 112.733,26 euros bruts anuals. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, cobra menys que Rajoy però més que un ministre: 75.744 euros bruts anuals.

Rajoy s'estalvia les despeses de la Moncloa

El de Moragas, tot i tractar-se d'un dels sous més alts de l'administració general de l'Estat, encara està per sota del sou anual, en brut, del president de la Generalitat, Artur Mas, que és de 136.835 euros. De totes maneres, s'ha de tenir en compte que Rajoy i la seva família viuen a la Moncloa, on no tenen cap despesa per allotjar-s'hi, i el cap de l'executiu espanyol pot fer servir l'avió del ministeri de Defensa per a qualsevol desplaçament, així com també estiuejar a les residències de Patrimoni Nacional. A més, segons ell mateix va fer públic arran del cas Bárcenas, el 2011, quan era cap de l’oposició i president del PP, va arribar a guanyar 239.084 euros l’any.

En la resta del govern sempre passa que el ministre cobra menys que els secretaris d'Estat i, fins i tot, alguns directors generals. Per exemple, el titular d'Exterior, José Manuel García-Margallo cobra 68.981,88 euros anuals (igual que la majoria de ministres), mentre que el secretari d'Estat d'Assumptes Exteriors té un sou de 115.351,04 euros, per sobre de Moragas fins i tot. En aquest ministeri crida l'atenció el sou del càrrec més antic de l'Estat, el d'introductor d'ambaixadors. Es tracta d'una funció que es remunta al 1626, en temps de Felip IV, i que té la funció, simplement, de rebre els ambaixadors quan arriben a Espanya i dirigir la cerimònia de presentació de cartes credencials. El seu sou és de 83.490,62 euros bruts anuals.

Un militar, el sou més alt de l'administració de l'Estat

El sou més alt de l'administració general de l'estat és d'un militar. Es tracta del tinent general de l'exèrcit de l'aire Ángel Mazo da Pena, representant militar davant els comitès militars de l'OTAN i la Unió Europea, amb 13 triennis a l'espatlla, que cobra 181.770,56 euros bruts anuals.

stats