Política 19/08/2015

Rajoy tanca la porta a la proposta de Duran: una disposició per a Catalunya dins la Constitució

Alerta que la Generalitat vol "liquidar els principis bàsics de la unitat d'Espanya" i que el PP no ho permetrà. El president espanyol "no dubta" que PSOE i Podem pactaran si poden

Efe
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha visitat aquest dimecres les obres de l'AVE Madrid-Galícia / EFE

Celanova (Ourense)El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va insistir dimarts, als passadissos del Congrés, en la seva tercera via per a Catalunya: una disposició addicional específica a la Constitució que reconegui la identitat de Catalunya i no obligui a reformar tot el text. En menys de 24 hores ja ha obtingut una resposta del president del govern espanyol, Mariano Rajoy: "No". Preguntat pels periodistes durant una visita en les obres de l'AVE Madrid-Galícia a la localitat de Celanova (Ourense), el líder del PP ha advertit que hi ha coses que el seu partit "no acceptarà mai", com que es posi en qüestió la unitat d'Espanya, la sobirania nacional, i la igualtat, la llibertat i la solidaritat de tots els ciutadans espanyols.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ha insistit que a finals de legislatura "no és el moment adequat" per abordar una reforma de la Constitució i ha afegit que, a més, actualment no hi ha el consens suficient per arribar a un acord per reformar-la. Considera la reforma de la carta magna un assumpte "difícil i delicat", en què es necessita saber "què es vol fer, seure per tenir el màxim consens possible i buscar el moment". "Ara no és el moment, estem al final de la legislatura. Les possibilitats que hi hagi un acord majoritari avui no hi són", ha explicat Rajoy.

Ha apuntat, a més, que des de la mateixa Generalitat es planteja "la liquidació de principis bàsics com la unitat d'Espanya i la sobirania nacional", i ha afegit que el govern espanyol no es mourà dels principis bàsics del constitucionalisme.

Política de pactes

Preguntat sobre els possibles pactes després de les generals, Rajoy ha dit que no té "ni el més mínim dubte" que el PSOE i Podem pactaran si aconsegueixen una majoria suficient.

El president espanyol ha recordat que PSOE i Podem ja van pactar després de les eleccions autonòmiques i municipals del 24-M malgrat que en la majoria dels territoris la força més votada fos el PP. "El debat que es presenta en un futur és si governarà la moderació o altres", ha conclòs.

stats