Alvise Pérez viu de donacions? Què pot fer el Parlament Europeu per aclarir-ho

L'Eurocambra pot demanar a l'eurodiputat d'extrema dreta que modifiqui la declaració d'interessos i sancionar-lo

2 min
Comparexensa de Luis ‘Alvise’ Pérez

Brussel·lesEls eurodiputats estan obligats a fer una declaració sobre conflictes d'interessos quan obtenen l'escó i, per tant, informar públicament de qui els paga i quants diners han cobrat durant els últims tres anys abans de sortir elegits. Ara bé, l'ultradretà Alvise Pérez (S'ha Acabat la Festa) ha esquivat aquest requisit i ha notificat que ha treballat d'"analista i consultor polític per compte propi", però "sense remuneració, només amb donacions".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, Pérez ha evitat fer pública la quantitat de diners que ha guanyat els anys previs a entrar al Parlament Europeu i de qui ha rebut les suposades donacions. Per tant, el nou europarlamentari d'extrema dreta, que assegura que la seva prioritat és lluitar contra la corrupció política, impossibilita de moment que l'Eurocambra i els ciutadans tinguin la garantia que no es troba en una situació de conflicte d'interessos.

El reglament intern del Parlament Europeu ja preveu aquests casos i quins passos s'han de seguir per esbrinar si l'eurodiputat diu la veritat. Si la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, té dubtes sobre si la declaració és "incorrecta o antiquada", pot sol·licitar un aclariment al parlamentari. Si la resposta de l'eurodiputat no és "satisfactòria", ho pot portar al Comitè Consultiu sobre la Conducta dels Diputats.

En cas que aquest organisme conclogui que s'ha de modificar o que hi ha risc de conflicte d'interessos, Metsola pot sol·licitar a l'eurodiputat que corregeixi la declaració i, si no ho fa, el pot sancionar amb, per exemple, la retirada de les dietes. Tot i això, tècnics del Parlament Europeu recorden a l'ARA que és la primera vegada que els eurodiputats han de presentar aquesta declaració i, per tant, el camí que es pot recórrer en casos com els d'Alvise encara és desconegut.

En aquest sentit, el doctor en ciència política i de l'administració per la Universitat de Barcelona Joan Ridao explica a l'ARA que en aquests processos és determinant "la voluntat política". És a dir, fins a quin punt Metsola i els eurodiputats del Comitè Consultiu estan disposats a anar fins al fons de la qüestió en casos com aquest. També hi entren en joc, és clar, els interessos polítics i les majories parlamentàries. Cal recordar que, a hores d'ara, Alvise es troba aïllat a l'Eurocambra i encara no està dins de cap grup europarlamentari.

Pocs dies després que Alvise presentés la declaració, fonts de l'equip de Metsola expliquen a l'ARA que "els serveis del Parlament Europeu revisaran les declaracions en les pròximes setmanes i podran demanar informació addicional als eurodiputats que creguin", si bé eviten pronunciar-se sobre cap cas en concret. A més, si qualsevol persona sospita que un eurodiputat ha presentat una declaració incorrecta en pot informar la presidenta i, així, iniciar tot el procés per garantir que no hi ha risc de conflicte d'interessos.

Girauta cobra 10.000 euros mensuals com a columnista d''El Debate' i d'entitats sionistes

L'eurodiputat de Vox Juan Carlos Girauta és un dels eurodiputats catalans que ha declarat uns ingressos més elevats durant els últims tres anys. El 2022 i el 2023 cobrava 6.000 euros mensuals com a columnista del diari conservador Abc i aquest any va fitxar pel digital El Debate, on en guanya fins a 7.000. A més, l'eurodiputat d'extrema dreta ha declarat que rep una remuneració de 3.000 euros mensuals més per treballar per a dues associacions sionistes.

Concretament, cobra 2.000 euros per fer "d'assessor d'una fundació hispanojueva", de la qual no revela el nom, i 1.000 més per exercir d'advocat de l'associació ACOM (Acció i Comunicació sobre l'Orient Mitjà), que s'autodefineix, a la seva web, com una "organització que reforça les relacions entre Espanya i Israel a través del treball conjunt entre governs, partits polítics i societats civils".

stats