Qui és Alvise Pérez, l'activista anti-Sánchez a qui les enquestes atorguen fins a tres eurodiputats?

Va ser cap de gabinet de Toni Cantó a València i ha tingut nombrosos judicis per difondre notícies falses

3 min
Manifestació en solidaritat amb Alvise Pérez el novembre de 2020 a Madrid.

MadridUna de les sorpreses de la nit de les eleccions europees, segons l'enquesta de TVE i TV3, és un candidatura desconeguda amb un nom provocador: S'ha Acabat la Festa. Segons el sondeig, aquest agrupació d'electors treurà un 3,9% dels vots i entre dos i tres eurodiputats. Al darrere d'aquesta operació política hi ha un jove anomenat Alvise Pérez, un activista antiSánchez. Però què és el que sameb d'ell?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alvise Pérez (Sevilla, 1990) és una de les estrelles més rutilants del que Pedro Sánchez anomena la fachosfera, l'ecosistema mediàtic que alimenta cada dia els electors de la dreta i de l'extrema dreta amb notícies que busquen reforçar les seves idees i, sobretot, dibuixar el president espanyol com un autòcrata a l'estil del veneçolà Nicolás Maduro. Pérez ha fet un pas més i ha utilitzat la comunitat que ha anat creant a les xarxes els darrers anys per impulsar una agrupació d'electors de cara a les eleccions europees que ha batejat amb l'il·lustratiu nom de S'ha Acabat la Festa.

Els seus orígens en política els hem de buscar a la UPyD de Rosa Díez, i de fet el seu pas a la política es produeix de la mà de Toni Cantó, que el busca per fer-li de cap de gabinet quan liderava el grup parlamentari de Cs a les Corts Valencianes. Amb la desfeta del 2019, Pérez decideix aprofitar tots els seus coneixements en política per bastir-se un nom a les xarxes entre els contraris al govern de Pedro Sánchez. Com? Bàsicament a través de la construcció de notícies falses.

Alvise Pérez

La PCR d'Illa i el respirador de Carmena

Això l'ha portat a haver d'afrontar judicis contra l'exalcadessa de Madrid, Manuela Carmena, a la qual va acusar falsament d'haver fet portar a casa un respirador durant la pandèmia, o el primer secretari del PSC, Salvador Illa, del qual va difondre una falsa PCR al seu nom quan era ministre de Sanitat. Pérez va perdre el judici contra Carmena i està pendent del d'Illa. També en va perdre un contra José Luis Ábalos que ara la justícia ha obligat a repetir. En canvi, ha guanyat judicis contra l'actual ministre de Transports, Óscar Puente, i la periodista Ana Pastor, perquè els jutges han considerat les seves crítiques dins l'exercici de la llibertat d'expressió.

Un dels seus mètodes habituals és publicar tuits amb informació falsa o insultant algun polític d'esquerres que després esborra. Va ser el cas d'un tuit amb una imatge de la filla de Pedro Sánchez, Ainhoa Sánchez, amb el text: "Estudia en un centre privat a Anglaterra i la porten un parell de vegades al mes en un vol privat pagat per tots els espanyols". Tot i això, la filla de Sánchez el va denunciar i el judici està pendent de data. Precisament, una de les mesures que Sánchez vol estudiar per combatre les fake news és l'augment de les multes per difamació, perquè a aquests personatges els surt a compte difamar per guanyar notorietat i ingressos.

El novembre del 2020, Twitter li va bloquejar el compte, que tenia 200.000 seguidors, i la seva resposta va ser cridar els seus seguidors a manifestar-se davant la seu de l'empresa a Madrid. Desenes de persones van anar-hi a protestar contra la "censura" convençuts que Twitter el perseguia per les seves idees i no per difondre mentides.

El que és evident és que aquesta estratègia li ha servit per guanyar seguidors, fins al punt que va obtenir les firmes necessàries per presentar-se a les europees en un temps rècord. Ell mateix ho comentava en una publicació a X: "¿Pot una comunitat d'espanyols lliures contra la corrupció i únicament amb el boca-orella i la seva pròpia publicitat aconseguir 100.000 membres més a Telegram en a penes dos mesos?"

Alvise Pérez aspira ara a competir per liderar tot aquest món ultradretà i s'ha convertit en una amenaça per a Vox, que té una estructura tradicional de partit, i també potser per al PP. El seu missatge és molt senzill: ha arribat l'hora d'escombrar tots els polítics corruptes, especialment els d'esquerres. Si és un fenomen passatger, com en el seu dia Ruiz Mateos, o l'inici d'alguna cosa més important, només el temps ho dirà.

stats