Política 29/09/2016

Rajoy i Puigdemont coincidiran aquest divendres a Porto en una exposició sobre Miró

El president espanyol haurà de reaccionar, cara a cara, a l'anunci del president català de convocar un referèndum la tardor del 2017

Efe
2 min
Rajoy i Puigdemont se saluden en l'acte d'homenatge per les víctimes de Germanwings

BarcelonaEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el president català, Carles Puigdemont, coincidiran aquest divendres en la inauguració de l'exposició "Joan Miró: materialitat i metamorfosi", al museu Serralves de Porto (Portugal), la seva primera trobada després de l'anunci de Puigdemont sobre un referèndum independentista. A més de Rajoy, segons han confirmat fonts de la Generalitat, també Puigdemont estarà present en una cita on els amfitrions seran el president portuguès, Marcelo Rebelo de Sousa, i el primer ministre lusità, Antonio Costa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy i Puigdemont es podran veure així per primera vegada després que dimecres, durant la seva intervenció en la qüestió de confiança al Parlament, el president de la Generalitat anunciés la seva voluntat de convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya, amb l'aval del estat o sense, per a la segona quinzena de setembre del 2017.

L'exposició consta d'unes 80 obres que l'estat portuguès té de Joan Miró, i segons va anunciar el primer ministre d'aquest país, la mostra no serà temporal –estava previst que durés quatre mesos– i s'exhibirà de manera permanent a Porto. La col·lecció pertany a l'estat lusità des que a finals del 2008 es va fer càrrec del Banc Portuguès de Negocis (BPN) en ser nacionalitzat i passar el seu patrimoni a mans públiques.

L'anterior govern, de signe conservador, tenia la intenció de subhastar les obres, però la venda mai va ser executada perquè la Fiscalia portuguesa va iniciar diversos processos judicials per prohibir la sortida a l'estranger i la venda dels quadres. D'aquesta manera, quedaran a Porto les 80 peces de Miró, que inclouen sis de les seves pintures sobre conglomerat del 1936 i també sis sobreteixims (panells elaborats amb la superposició de teixits) del 1973.

stats