Política 29/01/2016

Rajoy ja aplica contra el procés la nova llei del Constitucional que li permet suspendre càrrecs

"Aquest anunci no atura res", assegura el president de la Generalitat, Carles Puigdemont

Dani Sánchez Ugart
2 min
ACTITUD AMENAÇADORA 
 Sáenz de Santamaría va fer  un pas més intimidant amb l’article 155.

MadridEl govern espanyol ha detallat com pensa fer front a la creació de la conselleria d'Afers Exteriors i la de la comissió d'estudi del procés constituent al Parlament de Catalunya. La setmana passada, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ja va avançar que recorrerien al Tribunal Constitucional (TC) totes dues mesures, i aquest divendres ha detallat com seran aquests recursos. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat des d'una visita a les Terres de l'Ebre que aquest anunci "no atura res". "El Govern no s’atura i complirem mandat del 27-S. Estem preparats per fer-ho i treballant-hi. En aquest sentit la normalitat és absoluta. I ens sorprèn que ho faci un govern en funcions que té les capacitats que té. Ja que ells no poden governar que ens ho deixen fer a nosaltres", ha indicat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret, el recurs a la creació de la comissió plantejarà un "incident d'execució" al TC per demanar-li que actuï, perquè consideren que el Parlament està desenvolupant amb aquesta mesura la declaració de ruptura que ja va ser suspesa pel TC. Això vol dir que l'executiu central ha activat els ressorts inclosos en la reforma de la llei del Tribunal Constitucional que li permetia, en última instància, inhabilitar càrrecs públics que incomplissin sentències i que el PP va aprovar en solitari.

Aquesta llei creava el mecanisme per actuar contra l'incompliment de sentències al qual ara es pretén apel·lar i pot fer, per exemple, que el Constitucional demani al Parlament un informe en què detalli si consideren que estan vulnerant la sentència. Tot i això, Santamaría ha evitat donar importància a aquest fet i ha assegurat que se segueix "el procediment normal".

Santamaría ha tornat a insistir a acusar la cambra catalana d'estar buscant subterfugis legals per intentar esquivar la suspensió de la declaració d'independència. L'exemple que ha posat és la creació d'una "comissió d'estudis" en lloc d'una de legislativa, amb la intenció de passar el filtre del TC. La vicepresidenta ha afirmat que aquest tipus de comissions tenen efectes jurídics i que, per tant, cal actuar contra la seva creació.

D'altra banda, pel que fa a la creació de la conselleria d'Afers Exteriors, l'executiu espanyol protestarà perquè entén que s'envaeixen competències exclusives estatals. Al govern espanyol el molesta que el nom de la conselleria sigui d''Afers Exteriors' i no d''Acció Exterior'. El Govern ja va dir que continuaria exercint les competències.

stats