Política 17/03/2017

Rajoy no farà cap gest per assegurar el desarmament d'ETA: "Farem el que hem fet sempre"

El president del govern espanyol reclama a l'organització terrorista que "de pas, es dissolgui"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha inaugurat aquest divendres el congrés regional del PP de la Comunitat de Madrid. EFE

MadridMariano Rajoy no té intenció de moure ni un dit per assegurar el desarmament unilateral i incondicional d'ETA el 8 d'abril. El president del govern espanyol desoeix la crida del lehendakari Iñigo Urkullu, així com la d'experts internacionals en desarmament, i es limita a esperar que l'organització terrorista faci finalment l'anunci. Així ha respost el líder popular durant la inauguració del congrés regional del partit a la Comunitat de Madrid, en què parlant de "responsabilitats" entre els partits espanyols ha assegurat que tant la seva posició com la del govern espanyol i la del PP són "exactament la mateixa de sempre" en aquest tema.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"ETA ha decidit, així ho ha dit, desarmar-se unilateralment. Que ho faci, i que de pas es dissolgui. I el govern d'Espanya farà el que ha fet sempre: aplicar la llei igual per a tots", ha dit enmig d'aplaudiments de la plana major del PP.

L'anunci ha agafat per sorpresa el consell de ministres aquest matí. El portaveu de l'executiu, Íñigo Méndez de Vigo, s'ha limitat també a demanar "cautela i prudència" durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, tot recordant que "no s'han mogut" ni es mouran "ni un centímetre" pel que fa al que exigeixen a l'organització terrorista: que "es desarmi i es dissolgui".

De la celebració a la sospita: les reaccions dels partits espanyols

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha estat més contundent. Ha demanat proves a ETA: "El que han de fer és demostrar-ho, res més. Que es dissolguin d'una vegada per totes i que demostrin tot el que han dit, res més". Des d'Euskadi, Urkullu ha demanat canals de comunicació directes amb els governs espanyols i francès perquè el desarmament no fracassi.

stats