Política 10/11/2014

CiU evita obrir el debat intern sobre les eleccions plebiscitàries després de la jornada del 9-N

Ramon Espadaler, secretari general de la federació, envia un missatge a Rajoy: "Menys tribunals, menys fiscalies i més diàleg"

Oriol March
1 min

BarcelonaEl secretari general de CiU, Ramon Espadaler, ha assegurat aquest dilluns que existeix "manca de respecte" des del govern espanyol cap als catalans i cap als resultats de la jornada de participació del 9-N. "L'Estat no té cap mena de voluntat d'atendre" les demandes de Catalunya, ha indicat Espadaler després de la reunió de CiU. "Menys tribunals, menys fiscalies i més diàleg", ha insistit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El partit nacionalista se situa, segons el conseller d'Interior, entre "els tribunals" de Madrid i la "desobediència" que defensen alguns partits catalans. "La solució passa per continuar fent les coses bé i amb solidesa", ha resumit. De fet, Espadaler ha indicat que durant la reunió de la direcció s'ha evitat parlar d'eleccions plebiscitàries.

"Decidir donar la paraula als ciutadans ha estat una decisió amb riscos però en la bona direcció. Aquests riscos que fins a l'extrem que el Govern ha perdut el soci estable", ha apuntat el dirigent democristià en referència al trencament del pacte entre CiU i ERC al Parlament.

Estratègies divergents

Les direccions de CDC i d'Unió s'han reunit de forma separada aquest matí. Els nacionalistes han indicat que és "altament improbable" que l'Estat faci cas a la demanda d'un referèndum "real" i ha redoblat la pressió per una llista unitària sobiranista, mentre que els democristians han defensat un "pacte polític" amb el govern espanyol per poder celebrar una consulta "amb tots els ets i uts". Espadaler ha volgut apuntar que el full de ruta és "clar i compartit" entre els dos partits, i ha posat com a exemple la presentació dels pressupostos al Parlament d'aquí a tres setmanes.

stats