Política 02/01/2019

Els comuns admeten que no van explicar bé el seu suport a la moció que titllava la Constitució d'"antidemocràtica"

Joan Mena reitera que el seu objectiu és reformar la carta magna espanyola "en clau plurinacional"

Ruth Pérez Castro
2 min
Els comuns reconeixen no haver-se explicat bé sobre l'elaboració d'una Constitució catalana

BarcelonaEls comuns entonen el 'mea culpa' per mitjà del seu portaveu, Joan Mena, i assumeixen que no van saber explicar quins eren els aspectes en què discrepaven de la Constitució espanyola. Unes explicacions que fan referència al suport de Catalunya en Comú-Podem a la moció presentada per la CUP el 18 de desembre i en què es declarava que la carta magna espanyola tenia un caràcter "antidemocràtic i antisocial".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a Europa Press, Mena ha explicat que la norma abans i després de la reforma perpetrada pel PP i el PSOE per supeditar el pagament del deute a la despesa social "no és la mateixa", i que aquest aspecte "és una cosa que caldria canviar". En aquest sentit, el portaveu dels comuns recrimina a populars i socialistes la "nocturnitat i traïdoria" amb què van dur a terme la reforma. Una modificació que, segons el seu parer, va en contra de "les necessitats de les classes populars i a favor de les elits".

L'exemple dels lands alemanys

El diputat al Congrés recorda que els comuns defensen una Catalunya sobirana dins una República plurinacional, i que "això no és incompatible amb construir un procés constituent que aposti per aquesta sortida política". Així, Mena ha rebutjat la polèmica sobre un suposat esborrany d'una Constitució catalana. "No, és d'una República plurinacional", ha matisat.

"Per a nosaltres una Constitució catalana no és sinó la carta de voluntats que ha de tenir un territori que comparteix sobirania amb altres", ha assegurat. Una idea que, d'altra banda, ja van expressar el mateix 18 de desembre i amb què pretenen "superar el marc estatutari" per mitjà de la reforma de la carta magna espanyola "en clau plurinacional".

Per il·lustrar la voluntat del seu grup parlamentari, Mena ha fet servir l'exemple d'Alemanya: "Hi ha lands alemanys que tenen una Constitució pròpia i formen part d'una república federal", ha explicat. "Nosaltres aspirem a un procés constituent perquè hem de canviar moltíssimes coses dins de Catalunya, i això volem fer-ho compatible amb un procés constituent a l'Estat", ha conclòs el portaveu dels comuns al Congrés.

stats