MODEL D'ESTAT
Política 01/07/2015

El PSOE replica al PSC que no reconeixerà la plurinacionalitat de l'Estat, sinó només la seva "diversitat"

Patxi López afirma que la reforma de la Constitució que propugnen els socialistes pensa Espanya com "un país que sigui un projecte compartit i atractiu per a tothom" per facilitar "l'acomodament de Catalunya"

Europa Press
2 min
Patxi López deixa la secretaria general del partit socialista basc i anuncia un congrés extraordinari al setembre / EFE

MadridEl secretari d'acció política i ciutadania dels socialistes, Patxi López, s'ha desmarcat aquest dimecres de la reclamació del PSC per reconèixer Espanya com un estat plurinacional. Per al PSOE, la reforma de la Constitució que els dos partits propugnen ha d'incorporar el reconeixement de la "diversitat d'aquest país".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa a Ferraz, el dirigent socialista ha explicat que el que busca el PSOE amb aquesta reforma de la carta magna és "un país que sigui un projecte compartit i atractiu per a tothom, que defineixi la convivència dels diferents, amb drets i oportunitats iguals".

Així ha respost quan se li ha preguntat si dóna suport a l'aposta del PSC per una reforma de la Constitució que reconegui la "realitat nacional catalana" i Espanya com un "estat plurinacional". López ha explicat que el seu partit donaria suport "al reconeixement de la diversitat d'aquest país".

Dit això, i tot i que ha reconegut que el PSOE no ha coincidit amb el PSC "en algunes qüestions" en aquesta matèria, l'exlehendakari ha garantit que en les eleccions del 27 de setembre a Catalunya "el PSOE en el seu conjunt oferirà un projecte que reconeix les seves singularitats, però que el que busca és l'acomodament de Catalunya en el conjunt d'Espanya".

López ha recalcat que el PSOE aposta per una reforma constitucional que no es basa només en la reforma del model territorial per anar a un model federal, sinó que aposta per un model que reconegui Espanya "tal com és, amb les seves singularitats, amb la seva diversitat", que dóna "acomodament a tothom".

Però, a més, busquen un sistema de finançament "més just, més equitatiu", que tingui en compte la responsabilitat que tenen les comunitats autònomes a l'hora de fer la "gran inversió" en polítiques socials, i que, per tant, millori el seu finançament.

L'estat plurinacional és un dels pilars de la reforma federal per la qual aposta el PSC i que defensarà en les pròximes eleccions, en les quals no advocarà per la consulta legal i acordada que va defensar en les eleccions catalanes del 2012.

stats