Política 22/03/2013

Els perills d'escriure "abdicació del rei" a internet

Un fragment de codi de la web de RTVE causa polèmica i un gran embolic a la xarxa i acaba eliminat

Ara
2 min
Abdicació del rei a la web de RTVE

BarcelonaLa monarquia espanyola és més a la corda fluixa que mai: les polèmiques del cas Urdangarin i l'escàndol de Botswana fan que qualsevol notícia que pugui fer referència a Joan Carles de Borbó i el seu entorn s'escampi més que mai. Els responsables de la web de RTVE ho han pogut comprovar amb l'allau de missatges a les xarxes socials provocada per un fragment de codi –que han hagut d'acabar eliminant– amb les paraules "abdicació del rei Joan Carles".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Amb tot aquest embolic que hi ha hagut, l'hem retirat", asseguren des de la direcció de comunicació de RTVE. Tal com informava aquest dijous aquest diari, un fragment de codi de la pàgina RTVE.es feia pensar que la radiotelevisió pública espanyola havia preparat un especial a la web sobre l'abdicació del monarca, en previsió que pogués passar. El periodista de LaInformacion.com Borja Terán explica que el primer a fer-ho públic va ser ell mateix, a través de Twitter, però l'enllaç al fragment de codi es va escampar per la xarxa a tota velocitat, tot i que RTVE nega que sigui veritat.

Aquest diari es va intentar posar en contacte ahir al vespre amb RTVE però els responsables de comunicació ja havien plegat. 'La Vanguardia' explicava en la seva edició digital que, segons fonts internes de la televisió pública, tenir especials com aquest a punt és "normal en un mitjà de comunicació que ha de tenir una certa previsió". Més tard, 'La Vanguardia' va afegir que fonts oficials de RTVE negaven que haguessin fet cap especial, però mantenint la frase anterior, d'una font no concretada de RTVE.

A aquelles hores la notícia ja s'havia escampat per les xarxes socials, sobretot a través de Twitter i Facebook. Avui, divendres, les xarxes continuen anant-ne plenes i encara se'n fan ressò, tot i que l'enllaç polèmic de RTVE ja no duu a cap fragment de codi, sinó a la portada de la web de RTVE.

Una etiqueta, no un especial

La direcció de comunicació de RTVE ha negat avui a l'ARA que haguessin fet cap especial sobre una possible abdicació del monarca. "Ningú de RTVE no ha preparat cap especial sobre cap assumpte relacionat amb l'abdicació del rei", afirmaven taxativament aquest divendres a la tarda des de la radiotelevisió pública espanyola. Mantenen que la polèmica ha sorgit a causa d'una confusió tècnica.

Aquestes fonts oficials de RTVE asseguren que el fragment de codi respon a una etiqueta o 'tag' –com les que hi ha sota mateix d'aquesta notícia–, creades quan el dirigent socialista Pere Navarro va demanar l'abdicació del rei d'Espanya. Aquests 'tags' s'utilitzen per agrupar notícies relacionades amb el mateix tema, en aquest cas les reaccions que en poguessin sortir. L'ARA ho ha consultat amb experts informàtics, que mantenen que la versió oficial de RTVE concorda perfectament amb el fragment de codi.

stats