Política 12/06/2014

Joan Carles i Sofia mantindran els títols de rei i reina

El consell de ministres aprovarà aquest divendres un decret llei que permetrà a Joan Carles deixar de ser rei, mantenint però el títol. El monarca no assistirà a la proclamació del seu fill

Agències
2 min
El rei Joan Carles I, amb el príncep Felip a l'acte del Dia de les Forces Armades

MadridEl dijous 19 deixaran de ser reis, però se'ls continuarà tractant com a tals. Joan Carles i Sofia mantindran el títol de rei i reina, respectivament, gràcies a un reial decret que aprovarà el govern espanyol aquest divendres. El reial decret modificarà el decret del 6 de novembre de 1967, en plena època franquista, que regula el règim de títols, tractaments i honors de la família reial i dels regents. El decret serà aprovat pel consell de ministres cinc dies abans que Joan Carles signi la llei que farà efectiva la seva abdicació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més de regular que Joan Carles i Sofia mantinguin el tractament de rei i reina, el decret que aprovarà el consell de ministres determinarà també el de l'hereu de la Corona. Segons aquest text, Elionor, la filla gran de Felip i Letícia i, a partir del dijous 19, hereva del tron, passarà a rebre el tractament de princesa d'Astúries, així com els altres títols vinculats tradicionalment al successor de la Corona. Serà, a més, altesa reial.

Després de conèixer la decisió de Joan Carles d'abdicar, el govern espanyol ja va aprovar un projecte de llei orgànica que dimecres va superar el tràmit del Congrés, amb el suport dels grans partits espanyols, el vot en contra dels grups d'esquerra i l'abstenció de grups com CiU. Està pendent que pròximament l'executiu de Rajoy aprovi un altre projecte de llei per a l'aforament del rei Joan Carles una vegada que, després de deixar la Corona, perdi la inviolabilitat.

Aquest divendres s'ha fet públic que Joan Carles no assistirà a la proclamació de Felip VI per donar-li més protagonisme al seu fill, tot i que sí que ho farà Sofia. Tampoc hi serà present la infanta Cristina, implicada en el cas Nóos de corrupció, ni el seu marit, però sí en canvi la seva germana, la infanta Helena.

stats