Política 08/06/2014

El rei Joan Carles presideix al costat del príncep Felip el seu últim acte del Dia de les Forces Armades com a monarca

Crits de "Visca Espanya" i "Visca el rei" des del públic, que portava banderes espanyoles

Acn
2 min
El rei Joan Carles I, amb el príncep Felip a l'acte del Dia de les Forces Armades

MadridEl rei Joan Carles i el príncep Felip han presidit aquest diumenge l'acte central del Dia de les Forces Armades que ha tingut lloc a Madrid, a la tomba del soldat desconegut. Ha estat l'últim acte castrense presidit pel monarca abans de la proclamació de Felip VI el dia 19 de juny al Congrés dels Diputats, i té lloc l'endemà que desenes de milers de ciutadans sortissin al carrer a prop d'una cinquantena de ciutats per demanar un referèndum sobre la monarquia. A l'acte d'aquest diumenge s'hi han sentit crits de "Visca Espanya", "Visca el rei" i "Visca l'exèrcit" per part del nombrós públic que s'ha concentrat a les immediacions de la plaça de la Lealtad i que portava també moltes banderes espanyoles.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'acte –un dels 200 que han tingut lloc a tot l'Estat– també hi han assistit la reina Sofia i la princesa i futura reina Letícia, a més dels ministres de l'Interior i Defensa, Jorge Fernández Díaz i Pedro Morenés, respectivament; el president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González; l'alcaldessa de Madrid, Ana Botella, i la delegada del govern espanyol a Madrid, Cristina Cifuentes.

El rei i la reina i els prínceps d'Astúries han estat rebuts amb aplaudiments pel nombrós públic que s'ha reunit a l'entorn de la plaça de la Lealtad. El rei hi ha arribat amb l'uniforme de l'exèrcit de terra i el príncep Felip, amb uniforme de gala de l'Armada. Tots dos han estat acompanyats pel ministre Morenés i han rebut els honors de l'exèrcit.

En acabar l'acte, el rei ha conversat breument amb el ministre Fernández Díaz i el president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, així com amb l'alcaldessa de Madrid, Ana Botella, abans de marxar amb el cotxe oficial. S'han dirigit al Palau Reial de Madrid, on se celebra una recepció oficial.

A l'acte hi ha desfilat un batalló mixt format per membres dels exèrcits de terra, aire i l'Armada, així com la Guàrdia Civil i la Guàrdia Reial. Ha començat amb un homenatge a la bandera espanyola presidit pel cap de l'Estat Major de la Defensa (JEMAD), Fernando García Sánchez, a la plaça de Colón, i ha culminat amb l'exhibició de la Patrulla Águila dibuixant una bandera espanyola al cel de Madrid.

Una mica abans de començar l'acte, en declaracions a TVE, el ministre de Defensa, Pedro Morenés, ha reiterat que les forces armades no han de tenir cap paper en el debat polític que susciten qüestions com el sobiranisme o el canvi del mapa polític espanyol.

"Les forces armades tenen un sentit institucional molt profund. Saben quina és la seva funció. No estan en el tema polític i crec que no s'han de barrejar unes coses i altres", ha dit en resposta a una pregunta sobre aquesta qüestió.

Morenés també ha recordat que Felip VI serà cap suprem de les forces armades, però no rebrà el càrrec en una cerimònia específica. També ha assegurat que les forces armades tenen "moltíssima il·lusió" de donar formació militar a la infanta Elionor, que és hereva a la Corona i que ha de ser la futura monarca espanyola.

stats