Madrid
Política 15/03/2023

Les rendes altes ja no podran cobrar ajudes per pagar la calefacció

El govern espanyol rectifica la seva norma després de saber-se que el vicepresident del govern d'Ayuso percep l'ajuda

3 min
El vicepresident de la Comunitat de Madrid, Enrique Ossorio, en una imatge recent

MadridEnrique Ossorio, vicepresident d'Isabel Díaz Ayuso, rep el bo social tèrmic del govern de la Comunitat de Madrid per pagar la calefacció i l'aigua calenta, segons ha avançat aquest dimecres InfoLibre i ha confirmat ell mateix en roda de premsa. Es tracta d'una mesura pensada per a consumidors vulnerables a la qual també es poden acollir les persones que siguin família nombrosa, sense criteris de renda. L'exemple ha provocat molta polèmica i la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha sortit al pas anunciant que es regularà la norma: tan aviat com sigui possible, el consell de ministres dictarà un nou decret en què fixarà que les llars que tinguin uns ingressos superiors a una xifra encara per determinar no podran rebre el bo social tèrmic. "Sorprèn la falta de sensibilitat i solidaritat d'alguns", ha piulat Ribera.

I és que Ossorio és, segons l'esmentat mitjà, el diputat de l'Assemblea de Madrid més ric. Cobra 105.000 euros de retribució anual pel seu càrrec públic i el 2019 va declarar una propietat de valor cadastral de 400.000 euros i actius financers per valor d'1,4 milions d'euros. La subvenció que li correspon a Ossorio està xifrada en 195,82 euros, per sota de la de 313,30 que perceben els "vulnerables severs", tal com recull la normativa madrilenya. "Crec que és perfectament ètic beneficiar-me d'aquesta ajuda, com totes les altres per a famílies nombroses. Si algú té enveja de les famílies nombroses, que ho sigui i veurà si li compensen 195 euros", s'ha justificat el també portaveu de l'executiu autonòmic, en roda de premsa aquest migdia. En aquest sentit, ha considerat que és important "defensar la natalitat" perquè representa un "gran esforç".

El bo social tèrmic va ser creat el 2018 pel govern de Pedro Sánchez i va lligat a la normativa que regula el bo social elèctric, creat anteriorment, i que preveia un 25% de descompte en la factura elèctrica. A conseqüència de la pandèmia, el novembre de 2021 es va incrementar fins al 60% i des d'aquest any fins al 65%. La llei del sector elèctric de l'any 2013 determinava qui era considerat consumidor vulnerable i incloïa les famílies nombroses en el seu conjunt, sense distincions per renda. És, en certa manera, una llacuna que ha permès que una ajuda pensada per a famílies amb dificultats per pagar la calefacció i l'aigua calenta també beneficiés qui no necessàriament es troba en aquest context. És èticament reprovable sol·licitar el bo social tèrmic, amb càrrec als pressupostos generals de l'Estat? "Si fos en detriment d'altres persones, jo crec que sí, però és diferent perquè no prives a ningú de cobrar-lo", ha defensat Díaz Ayuso, que compareixia juntament amb Ossorio.

Mónica García també el cobra

La notícia, però, ha indignat les formacions d'esquerres de la Comunitat de Madrid. La candidata del PSOE a l'alcaldia i encara ministra d'Indústria, Reyes Maroto, ha indicat que "l'única sortida digna" que li queda a Ossorio és la dimissió, en la mateixa línia que Podem i Més Madrid. "No és tolerable tanta falta d'ètica pública", ha piulat la cap de l'oposició, Mónica García. Tanmateix, segons el mitjà digital El Debate, García també ha cobrat aquest 2022 els 195 euros pel bo social tèrmic per ser família nombrosa. Aquesta tarda l'equip de comunicació de Més Madrid ha confirmat la notícia, si bé diferencia els dos casos. En primer lloc, asseguren que García ha hagut de comprovar si és cert que rep aquesta ajuda perquè els subministraments estan a nom del seu marit. En segon lloc, al·leguen que el PP "parla de paguetes, subvencionats i mantinguts quan es tracta d'altres i treuen pit de les ajudes quan se les atorguen a si mateixos". "El vicepresident [Ossorio] és un senyor que ha insultat les persones vulnerables i fins i tot ha arribat a negar la seva existència a la Comunitat de Madrid", denuncia Més Madrid, en referència a unes declaracions passades d'Ossorio: "El que surt al carrer i veu que li diuen «a Madrid hi ha tres milions de pobres», diu: «Escolta, i on són?»", havia afirmat.

stats