Política 14/11/2016

Iceta i Fernández es donen dos mesos per revisar la relació PSC-PSOE

El líder dels socialistes catalans i el president de la gestora s'han reunit durant una hora i mitja a Ferraz. Díaz alerta que hi ha un "greu xoc de legitimitats" entre els dos partits

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Javier Fernández i Miquel Iceta, reunits a Ferraz per parlar de la relació entre el PSOE i el PSC.

MadridEl PSC i el PSOE han acordat aquest dilluns ajornar el debat sobre la relació entre els dos partits. El primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, i el president de la gestora, Javier Fernández, s'han reunit durant una hora i mitja a Ferraz per intentar "abordar els problemes de relació", en paraules del líder català. Els dos polítics s'han emplaçat a crear una comissió integrada per tres o quatre membres de cada partit per abordar tant les discrepàncies polítiques sobre el model territorial –en concret, l'aposta federalista– com la revisió del protocol d'unitat socialista aprovat el 1978, segons Iceta. El termini que es donen és un "període raonable" de dos mesos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iceta ha assegurat que durant la reunió "han cosit molt" i que s'ha desprès una "voluntat molt ferma de superar les discrepàncies i solucionar els problemes". Ara bé, no han resolt cap dels temes espinosos. No han decidit qui ocuparà el lloc en representació del PSC a la gestora –aquesta decisió es deixa per quan resolguin quina ha de ser la relació dels dos partits– ni quines seran les represàlies per l'abstenció en la investidura de Mariano Rajoy a la direcció del grup socialista al Congrés, i que podria provocar el cessament de la candidata del PSC el 26-J, Meritxell Batet. En aquest sentit, s'han emplaçat a crear mecanismes de coordinació entre els dos partits per evitar "problemes" amb el vot al Congrés".

"El PSC ha demostrat la seva lleialtat a prova de bomba amb tots els secretaris generals del PSOE", ha assegurat Iceta, en referència a la possibilitat que Susana Díaz dirigeixi el partit. El líder del PSC ha assegurat que tenen una "voluntat ferma de mantenir una relació el més fraterna i fecunda possible i resoldre els problemes que han sortit", així com seguir compartint "un projecte federal per a Espanya". Ara bé, ja ha advertit que si es vol canviar el protocol de relació el PSC ho haurà d'aprovar en un congrés. Sobre l'Espanya federal, ha insistit que els socialistes catalans "no han abandonat Granada".

Xoc sobre la Declaració de Granada i el concepte de nació

Sigui com sigui, els dos partits tenen ja coll avall que hauran de revisar la seva relació i modificar el protocol. El gran debat és com. El problema orgànic s'embolica amb el polític. Per a Iceta, la Declaració de Granada ha de ser "el punt de partida", mentre que per a Fernández és "el punt d'arribada". El president de la gestora ha assegurat que defensaran la reforma de la Constitució en sentit federal si s'obre una ponència de reforma de la carta magna al Congrés, però ja ha advertit a les seves bases que cal estar preparat per a la "decepció". També ha retret a Iceta que digui que Espanya és una "nació de nacions", quan, segons el seu punt de vista", de nació, a nivell jurídic, "només n'hi pot haver una".

En roda de premsa després de la reunió, Javier Fernández no ha volgut mullar-se sobre quina és la seva posició en la revisió de la relació PSC-PSOE. Però fonts de Ferraz deixen clar que és molt important que sigui "simètrica". De moment la gestora ja ha aconseguit una cosa: durant dos mesos no hi haurà cap representant del PSC a Ferraz. Fins que no es revisi la relació no es decidirà qui ocuparà aquesta posició vacant.

Relació simètrica o asimètrica?

Cada partit té una posició molt diferent de com ha de ser la seva relació. El PSOE s'insta a revisar en un futur la relació amb els socialistes catalans perquè sigui més "simètrica" i el PSC accepti convertir-se en la "marca catalana del PSOE". Com a represàlia al 'no' dels 7 diputats socialistes durant la investidura de Mariano Rajoy, en què van desobeir el mandat del comitè federal i van trencar la disciplina de vot, Ferraz busca desembarcar a Catalunya i poder tenir veu i vot en les decisions que prenen els socialistes catalans, tal com fa el PSC en el comitè federal.

Iceta vol mantenir la relació tal com està ara, però està obert a "revisar" en un futur el protocol d'unitat que mantenen des del 1978. En ser preguntat sobre si el PSC i el PSOE podrien arribar-se a separar abans d'entrar a la reunió, ha respost amb un rotund i lacònic 'no'. En un article a 'El País', el líder del PSC defensava dissabte que el PSOE continuï sent federal i respecti l'autonomia del seu germà català. Però la nova gestora tem la deriva del PSC a Catalunya, i encara més després del full subscrit en el congrés celebrat el cap de setmana passat. La ponència aprovada assenyala que "el PSC, ara més que mai, ha de tornar a ser el partit amb personalitat jurídica pròpia, sobirà i autònom de la seva fundació".

Tot i haver renunciat a última hora a la via canadenca per donar suport a un referèndum, el PSC defensa que Espanya és una "nació de nacions" i propugna buscar aliances amb altres partits d'esquerres a Catalunya, en relació amb els 'comuns'. Dos punts que inquieten Ferraz, que busca separar-se al màxim dels tentacles de Podem.

Advertència de Susana Díaz

Susana Díaz ha advertit en una entrevista a Telecinco, coincidint amb l'inici de la reunió a Ferraz, que hi ha un "greu xoc de legitimitats" entre el PSOE i el PSC. La 'baronessa' andalusa ha assenyalat que es produeixen "situacions anòmales o asimètriques" els últims temps i ha afegit que "el que no pot ser és que el PSOE s'informi per la premsa del dret a decidir o que s'estava negociant un govern amb Esquerra", perquè això "no és lleialtat".

Tot i assegurar que vol que segueixin "caminant junts", també ha criticat que "es vingui al comitè federal, es voti una cosa i com que el resultat no agrada, no s'acati". "Cal obrir un diàleg per revisar aquesta asimetria política", ha conclòs, i ha rebutjat que senti "animadversió" cap al socialisme català (ha recordat que en el seu moment va donar suport a Carme Chacón com a candidata a la secretaria general).

Amb tot, no hi ha unanimitat a la gestora. Francisco Ocón, secretari d'organització de la Rioja i membre de l'equip que ha de portar el PSOE fins a un congrés extraordinari, ha denunciat aquest dilluns per Twitter que Javier Fernández està prenent decisions unilaterals i que en cap cas se'ls ha preguntat sobre la futura relació amb el PSC. Ha reclamat que no es toqui ni una coma del protocol d'unitat, tal com demana Iceta.

Díaz, de nou, ha evitat postular-se de cara a la secretaria general i ha demanat no tenir pressa per convocar el congrés. "Vísteme despacio que tengo prisa", ha respost.

stats