DRET A DECIDIR
Política 18/07/2013

Rigol accelera els contactes per pactar el manifest unitari

Vol enllestir aquest mes el compromís per la consulta

R.m.
2 min

BarcelonaL'expresident del Parlament Joan Rigol està decidit a posar fil a l'agulla abans de l'agost al manifest unitari per l'autodeterminació que li van encarregar el 26 de juny els impulsors del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Ahir el veterà democristià va aprofitar el ple del Parlament per mantenir diversos contactes i mirar d'avançar cap a un consens al voltant del text. Segons fonts coneixedores d'aquests contactes consultades per l'ARA, la intenció de Rigol és acordar el contingut del manifest aquest mateix mes, tot i que es deixaria per després de vacances -pels volts de la Diada- la celebració d'una nova trobada del Pacte per solemnitzar la signatura d'aquest document.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'acord amb les converses que Rigol va mantenint amb les diverses forces polítiques i entitats promotores del Pacte, es tractarà d'un manifest que reflectirà el "compromís" explícit dels signants en defensa del dret a decidir, sense prejutjar en cap cas el sentit del vot en una eventual consulta sobre el futur polític de Catalunya. En la reunió fundacional del Pacte, presidida ara fa tres setmanes per Artur Mas, van participar-hi una cinquantena d'entitats, partits i institucions de signe molt divers. Fins a l'últim moment el Govern va intentar arrossegar-hi el PSC -que ja pren part en la comissió parlamentària pel dret a decidir- però els socialistes van declinar ser-hi. I res no sembla indicar que els de Pere Navarro s'ho repensin.

Rigol mirarà d'estendre la mà als socialistes catalans perquè almenys valorin la possibilitat d'estampar la seva rúbrica en un document de mínims amb un contingut assumible per un PSC que va incloure el reconeixement del dret a decidir en el seu últim programa electoral. De fet, la base del text que se li va demanar a Rigol que consensués és un altre manifest unitari per la consulta presentat al juny a Lleida, amb el concurs, aquest cop sí, dels socialistes lleidatans. En aquest cas, la declaració parlava de "fer pedagogia" i contribuir a "generar un clima d'opinió a favor" del dret a decidir.

Reserves socialistes

No obstant això, el clima a la cúpula del PSC no és gens procliu a signar res que estigui relacionat amb el Pacte pel Dret a Decidir, una plataforma de la qual s'ha desmarcat explícitament. Fonts del partit que lidera Navarro indiquen que "en principi" no hi ha cap intenció d'adherir-se al manifest que impulsa Rigol, perquè tot el que està relacionat amb la consulta ho volen circumscriure al marc de la comissió parlamentària creada a principis de juliol.

Malgrat tot, un membre de la direcció del PSC, Fabian Mohedano, del sector crític, sí que va assistir a la primera reunió del Pacte pel Dret a Decidir i previsiblement firmarà el compromís que s'està gestant. Ho farà, en tot cas, com a responsable del Moviment Laic i Progressista, atès que no hi participa en representació de la seva formació política.

stats