ACCIÓ EXTERIOR
Política 15/04/2016

Romeva pot provocar "una polèmica diplomàtica" entre Escòcia i Espanya, segons 'The Herald'

El conseller fa un "viatge oficial" a Edimburg una setmana abans de les eleccions escoceses sense avisar el govern central, però difícilment es podrà reunir amb la ministra d'Exteriors

Acn
2 min
Raül Romeva, en la compareixença d'aquest migdia / FRANCESC MELCION

LondresEl diari escocès 'The Herald' alerta que Escòcia serà "al centre d’una polèmica diplomàtica" si finalment el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, visita Edinburgh el proper 28 d’abril, una setmana abans de les eleccions escoceses. Un viatge "oficial" que va avançar l'ARA, el qual Espanya "insisteix en desautoritzar" i que "Madrid interpreta com un repte pel que fa al control dels afers internacionals", segons subratlla aquest rotatiu en un article.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el diari, el govern espanyol "no reconeix Romeva com a ministre d’exteriors", ja que el considera representant "d'una administració regional". 'The Herald' apunta que, durant la visita, Romeva, a qui qualifica de "veterà activista per la independència de Catalunya" planeja "trobar-se amb membres de l'SNP", el partit independentista escocès que governa.

"La visita prevista pel 28 d'abril ha provocat titulars que adverteixen de conseqüències diplomàtiques serioses per Escòcia", sobretot si Romeva "es reuneix amb la seva homòloga, [la ministra escocesa d'exteriors] Fiona Hyslop", alerta 'The Herald'.

El rotatiu també es fa ressò d'una informació apareguda al diari ABC, al que qualifiquen de "proper al govern conservador de Mariano Rajoy" i que alerta al govern escocès que una eventual trobada entre Romeva i Hyslop "podria provocar un cert malestar dins l'ambaixada espanyola i una protesta a l'oficina d'Exteriors". 'The Herald' assegura que aquest advertiment "ha estat interpretat com una amenaça" a Edinburgh.

Tot i això, segons el diputat de l'SNP Alyn Smith la possibilitat que Romeva es reuneixi amb ministres del partit independentista escocès "és remota", ja que estan "molt ocupats fent campanya per la reelecció". Ara bé, Smith assegura que ell personalment s'hi reunirà, ja que van ser "bons col·legues al parlament europeu durant 10 anys" i "han de parlar de moltes coses".

Suport al procés independentista català

Pel que fa a la possible "incomoditat" que aquesta trobada podria provocar a Madrid, Smith recorda als "amics espanyols" com d'incòmodes es van sentir els escocesos "al sentir les declaracions, desmesurades, mal aconsellades i errònies que va fer Mariano Rajoy durant el nostre referèndum".

El diari afegeix que "els unionistes espanyols, que han bloquejat un referèndum d'independència a Catalunya a l'estil de l'escocès, s'han mostrat obertament hostils amb l'SNP i amb aquest govern". Finalment, el rotatiu apunta que "l'SNP s'ha tornat cada vegada més afí al moviment independentista que es viu a Catalunya".

stats