Política 05/02/2014

Rosa Díez: “Catalunya ja s'ha independitzat”

La líder d'UPyD denuncia que Catalunya no se sent "concernida per les lleis ni les sentències dels tribunals espanyols", tot i estar "subvencionada" per Espanya

Agències
2 min

Madrid"Catalunya ja s'ha independitzat". Ho ha assegurat aquest dimecres la líder d'UPyD, Rosa Díez, amb l'argument que Catalunya "no se sent concernida per les lleis ni les sentències dels tribunals espanyols". Segons la líder nacionalista, aquest fet suposa un acte de secessió "pura i dura".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa a la seu d'UPyD, Díez ha assegurat que el més greu en relació amb la situació de Catalunya és que les seves autoritats han decidit "ja fa molt de temps" no complir la llei ni les sentències dels tribunals. Això es tradueix, segons ha dit, en el fet que Catalunya funciona ja "de fet" com un estat independent; "això sí, subvencionat per Espanya", ha reblat Díez, fent al·lusió a la postura del Govern sobre la sentència del TSJC que imposa el castellà com a llengua vehicular tot i no haver-ho demanat, i al fet que la Generalitat rep finançament a través del FLA.

La líder d'UPyD ha fet aquestes declaracions durant la seva resposta a la notícia que Hisenda publicarà finalment les balances fiscals de les comunitats autònomes. A Díez aquesta reivindicació –que fa no només Catalunya sinó també comunitats governades pel PP– no li sembla important perquè, segons ha comentat, "el que és més greu de l'opció sobiranista de Catalunya és que s'expropia una part de la nació".

La líder nacionalista ha definit les balances fiscals d'"instrument pervers", ja que, segons la seva opinió, només serveixen per revifar el debat "de territoris davant de territoris". Díez ha insistit en l'argument del nacionalisme espanyol segons el qual "no hi ha territoris que paguen i territoris als quals es compensa, sinó ciutadans que fan front als seus impostos, amb els quals l'Estat ha de garantir que tots els espanyols accedeixin als serveis bàsics en condició de plena igualtat".

stats