Política 19/03/2015

La jutge de Sabadell suspèn les declaracions d'alcaldes imputats pels rellotges de la FMC

L'arxivament de la causa per les dietes de l'entitat per part de l'Audiència podria tenir conseqüències en la peça pels regals fets als dirigents

Acn
2 min
Manuel Bustos, expresident de la FMC i exalcalde de Sabadell.

BarcelonaLa jutge de Sabadell que instrueix el cas Mercuri ha suspès sense nova data les declaracions dels alcaldes imputats per rebre rellotges de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), que havien de començar aquest dijous. La setmana passada la jutge va imputar una vintena d'alcaldes i exalcaldes per rebre un rellotge de luxe com a regal pagat amb fons de la FMC per decisió del seu expresident Manuel Bustos. Els va citar per a aquest dijous i divendres, i els propers 8 i 10 d'abril, però aquest dilluns l'Audiència de Barcelona va arxivar l'altra peça sobre la FMC, la del cobrament de suposades dietes irregulars. Això podria fer arxivar també la investigació sobre els rellotges.

Per a aquest dijous estaven inicialment previstes les declaracions dels exalcaldes de Balaguer, Sant Carles de la Ràpita (Montsià), Molins de Rei (Baix Llobregat) i Bigues i Riells (Vallès Oriental) Miquel Aguilà, Miquel Alonso, Ivan Arcas i Elena Argemí, respectivament. Per a divendres estava prevista la declaració, entre altres, dels exalcaldes de Badalona (Barcelonès) i Gavà (Baix Llobregat) Maite Arqué i Joaquim Balsera, respectivament. A l'abril, havien de declarar l'exalcalde de Sitges (Garraf) Jordi Baiget, el de Cornellà de Llobregat Antoni Balmón, el de Tarragona Josep Fèlix Ballesteros, el de Mataró Joan Antoni Barón i el de Sant Boi de Llobregat Jaume Bosch, entre altres.

Però diverses fonts consultades per l'ACN han explicat que molts d'ells no han rebut cap notificació, que el jutjat havia tramitat a través dels Mossos d'Esquadra, i altres han rebut aquest dimecres al matí un correu electrònic de la FMC que diu que no cal que vagin a declarar, arran de l'arxivament de la causa de les dietes. Aquest dimarts va tenir lloc una reunió a la seu de la FMC amb advocats per abordar la qüestió.

La magistrada va imputar per malversació de fons públics l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos el gener passat en considerar que hi ha indicis suficients per investigar si Bustos va fer comprar, amb fons de la FMC, una setantena de rellotges Calvin Klein valorats en 200 euros cadascun per regalar-los als membres del consell nacional, que el juliol del 2011 acabaven el seu mandat. Bustos es va negar a declarar sobre aquesta qüestió davant de la jutge, tot i que el regidor de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Sabadell, Lluís Monge, actuant com a portaveu, va justificar-ne la compra com a "publicitat i propaganda" i va negar que es compressin amb fons de formació. També va afirmar que es tracta de regals institucionals que s'han fet tradicionalment i que "no es tracta d'un regal de luxe".

La jutge també va citar a declarar l'exsecretari de la FMC Adolfo Moreno, que tampoc va declarar, i el comptable, que va defensar la legalitat de la compra dels rellotges. Segons fonts judicials, el comptable va defensar que, segons el pla general de comptabilitat, es contempla que els obsequis institucionals s'han de fer constar a l'apartat de publicitat, propaganda i relacions públiques, i que així ho va fer.

Com que l'Audiència de Barcelona va arxivar la causa de les dietes en considerar que la FMC no és un organisme públic, sinó privat, ara la jutge es podria veure obligada a arxivar també aquesta segona causa pel mateix motiu. Per això, de moment, ha suspès les declaracions, a l'espera de rebre la notificació oficial de l'arxivament per part de l'Audiència de Barcelona, sobreseïment que la Fiscalia Anticorrupció té intenció de recórrer al Tribunal Suprem.

stats