Política 16/07/2014

Sabadell Lliure de Corrupció demana la imputació dels 44 alcaldes investigats per suposats sobresous de la FMC

L'organització assegura que ICV no els ha comunicat oficialment que vulgui marxar de l'entitat

Acn
2 min

SabadellLa plataforma Sabadell Lliure de Corrupció ha demanat la imputació dels 44 alcaldes investigats per haver cobrat suposats sobresous a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). L'organització ha presentat aquest dimecres un escrit al jutjat d'instrucció número 1 de Sabadell (Vallès Occidental) en què demanava la personació en la peça 25 bis i la imputació. L'advocat de l'Associació de d'Advocats Lliures de Catalunya (ALLAC), Raúl Garcia, ha explicat que demanen la imputació per "garantir que la investigació vagi endavant" i també per garantir "la plena defensa" dels implicats. D'altra banda, l'organització ha dit que ICV no els ha comunicat oficialment que vulgui marxar de l'entitat si feien aquest pas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La plataforma ha pres aquesta decisió per majoria després de reunir-se dilluns passat i escoltar també els responsables de política municipals d'ICV i ERC. De fet, ICV va emetre un comunicat defensant l'alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, l'ecosocialista Isabel Garcia, una de les investigades, i apintant que si la plataforma presentava la imputació es plantejaria la seva continuïtat a l'organització. La portaveu de la plataforma, Mariona Aspachs, ha dit, però, que no els han comunicat res formalment.

La plataforma, que exerceix l'acusació popular en el cas, ha defensat la decisió de demanar la imputació per un suposat delicte de malversació de fons públics per garantir que la investigació continuï endavant, i ha considerat que és un pas "amb coherència" en la seva línia d'actuació. Garcia ha dit que el sistema judicial existent fa necessària aquesta imputació tant perquè la investigació tiri endavant com perquè les persones implicades puguin defensar-se. "La plena garantia del seu dret de defensa és la imputació", ha assegurat.

Han deixat clar que són conscients que hi ha "diferents graus d'implicació" i que entre els 44 alcaldes hi ha "gent honesta", però han considerat que això no és una cosa que toqui dirimir a la plataforma sinó a la justícia. Per aquest motiu, defensen que durant el procés podran explicar-se davant de la jutgessa i aquesta decidirà la implicació de cadascú. "Tenen arguments legítims (els alcaldes) però s'han d'explicar davant d'un jutge", ha dit Garcia.

L'advocat ha afegit que són conscients que això pot afectar la imatge pública d'aquests polítics però ha recalcat que no volen "que el procés quedi en res" i per això han apostat per la imputació i continuar endavant.

D'altra banda, també han apuntat que serà el jutge qui haurà de decidir si és delicte o no i si els alcaldes sabien que el que cobraven era legal o no. En tot cas, Aspachs ha valorat positivament que hi hagi alcaldes que hagin tornat els diners, però ha afegit que serà la justícia qui decidirà si això rebaixa o no la seva implicació en cas que es consideri que han comès un delicte. "Però com a ciutadà t'alegres d'un gest així", ha declarat.

La renúncia de Bustos "arriba tard"

D'altra banda, Aspachs ha valorat positivament la renúncia de l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos de tots els seus càrrecs públics, però ha lamentat que "arriba dos anys tard". A més, ha destacat que encara queden persones imputades al consistori. "Ho valorem positivament, però no estem contents", ha dit.

stats