DRET A DECIDIR
Política 30/03/2014

Sáenz de Santamaría: "Dialogar és un verb que només es pot conjugar dins de la llei"

Deixa clar que el govern espanyol no entrarà mai a negociar sobre una consulta l'objectiu de la qual pertany "a la sobirania espanyola"

Sara González
2 min
Soraya Sáenz de Santamaria i Alicia Sánchez Camacho a Barcelona /  PERE VIRGILI

Barcelona"Dialogar és un verb que només es pot conjugar dins de la llei". Aquesta és l'advertència que ha llançat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, als partits catalans que el proper 8 d'abril defensaran la consulta al Congrés. Si bé Mariano Rajoy intentarà fer un mínim gest d'oferta als catalans, probablement sobre finançament, la seva número dos deixa clar, una vegada més, que el que no està en discussió és la possibilitat de fer una consulta. "No pot haver-hi un referèndum sobre la independència i no n'hi haurà amb aquest govern", ha sentenciat des de la convenció que el PP de Catalunya ha celebrat aquest diumenge a Barcelona per presentar el programa territorial per a les europees.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta ha subratllat que dos governs no es poden posar a negociar sobre allò que pertany "a la sobirania espanyola" ni es pot acceptar cap tipus de "declaració unilateral" on "la part decideixi pel tot". És per això que ha carregat durament contra el full de ruta sobiranista del president Artur Mas, a qui ha demanat que compleixi les sentències del Tribunal Constitucional en comptes de seguir "prometent l'impossible" als catalans. "Les sentències s'han d'acatar sempre, agradin o no", ha advertit, i ha afegit que l'Estat "vetllarà" pel seu compliment.

Saénz de Santamaría ha insistit que Mas, quan promet que el 9 de novembre traurà les urnes al carrer, "sense cap legitimitat", hauria d'explicar "per què les vol tancar a Europa amb massa conseqüències". Segons la dirigent popular, el projecte sobiranista està condemnat a abocar Catalunya a "l'aïllament" perquè quedaria fora de la Unió Europea, i ha assegurat que el PP vetllarà perquè els catalans no perdin el dret a vot europeu.

La invalidesa de la legalitat catalana

La vicepresidenta no s'ha estat d'insistir que és el govern espanyol qui, malgrat el desafiament independentista, està garantint la liquiditat i els serveis socials a Catalunya, per això ha insistit que justament Espanya "no és el problema dels catalans". En aquest mateix sentit s'ha pronunciat la líder del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, qui també ha volgut deixar clar que quan Mas parla de celebrar una consulta emparada en la legalitat catalana "està enganyant" els ciutadans. Al seu parer, "cap llei catalana" pot autoritzar el referèndum perquè seria "il·legal i antidemocràtic".

Camacho ha lamentat que Mas apel·li constantment a un diàleg quan en realitat busca una "imposició" del seu projecte i ha denunciat que "no doni la cara" el proper 8 d'abril al Congrés per un full de ruta que considera "tan important". Si no ho fa, ha dit, és perquè sap que la consulta "està fora de la llei i no pot fer-se perquè és il·legal i inconstitucional".

stats