Comitè federal del PSOE

Sánchez encara el PSOE cap a les eleccions després de la renovació interna

El president del govern espanyol treu pit de la gestió de l'executiu i esquiva explicar els motius dels canvis

4 min
El PSOE celebra aquest dissabte el seu Comitè Federal per ratificar els canvis a l'executiva.

MADRIDEls incendis que estan arrasant Espanya han acaparat gran part de la intervenció del president del govern espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, durant el comitè federal extraordinari del partit celebrat aquest dissabte a Madrid. Sánchez ha apel·lat als desastres naturals com un dels molts "desafiaments" que ha hagut d'afrontar el govern espanyol en el que portem de legislatura. Ara bé, tal com Sánchez ha dedicat minuts a això, n'ha restat a l'hora de parlar dels altres incendis. Els de dins del partit i que han portat, precisament, a convocar el comitè federal extraordinari perquè ratifiqués els canvis al nucli dur de la formació, entre els quals destaca el reforç del PSC amb la introducció de Miquel Iceta i Eva Granados a la cúpula

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un moment en què les enquestes no són favorables als socialistes i arrossegant encara la ressaca agra de les eleccions andaluses del 19-J, Sánchez ha optat per treure pit de la gestió de l'executiu espanyol en els últims anys, en particular des de l'esclat de la pandèmia, i de pas reafirmar-se com l'aposta segura per "protegir la majoria social davant les adversitats". Objectiu: encarar els socialistes cap a les eleccions. D’aquesta manera, mentre el discurs al voltant del full de ruta que ha de seguir el partit de cara a les municipals i autonòmiques de l'any que ve ha pres protagonisme, Sánchez ha passat de puntetes pels motius de la revolució interna al partit i les seves explicacions, per bé que el comitè les ha ratificat: “Ha anat molt bé. Són canvis lògics”, han comentat dirigents socialistes a la sortida del conclave. 

De fet, durant la seva intervenció, Sánchez ha dedicat un breu "gràcies per la feina feta" als qui ara s'aparten del nucli dur, després d'haver estat referendats encara no fa un any al 40è congrés del partit a València. Sánchez ha dit adeu a Adriana Lastra, Héctor López i Felipe Sicilia, mentre que ha donat la benvinguda a alguns dels nous pesos pesants: María Jesús Montero, que serà la número dos dels socialistes i pilotarà el partit amb Santos Cerdán, secretari d'organització; Patxi López i Pilar Alegría, que exerciran de portaveus del Congrés i el partit, així com al cap de gabinet de Pedro Sánchez, Óscar López, entre altres.

En tot cas, els canvis també persegueixen la idea d'aproximar Ferraz, i, per tant, el partit, a la Moncloa. L'exemple és la col·locació de fins a cinc ministres al pinyol de la formació, entre els quals la portaveu del govern, Isabel Rodríguez; el ministre de la Presidència, Fèlix Bolaños, i el titular de Cultura, Miquel Iceta. "Jo crec que el partit socialista surt més fort. Jo sempre dic que renovar i sumar val la pena sempre", ha dit Iceta a l'entrada del comitè federal. Al socialista català l'ha acompanyat Salvador Illa, que també ha apuntat que els canvis al PSOE permetran "continuar governant i afrontar el cicle electoral amb garanties".

“Anem a totes”

Amb l'"Anem a totes" que des de fa dies entona el president del govern espanyol, Sánchez ha obert la porta al calendari electoral frenètic. "Sempre estarem donant la cara i aportant una solució a cadascun dels problemes, perquè així és com governem els socialistes [...]. Ara toca posar una marxa més per tots els reptes que queden pel camí", ha demanat als dirigents socialistes. Sánchez ha presumit de tot el que ha fet l'executiu espanyol fins ara i ha posat d'exemple els ERTO, l'ingrés mínim vital, l'escut social i el salari mínim interprofessional.

Seguint el fil del debat de política general, Sánchez ha tornat a escenificar un gir a l'esquerra, com li han reclamat últimament tant els seus socis de coalició, Unides Podem, com els socis d'investidura com ERC i EH Bildu. Així, el president del govern espanyol ha deixat clar que, a l'hora d'escollir, el PSOE estarà "al costat dels qui necessiten auxili, tot i que això resulti incòmode per als poderosos", ha sostingut Sánchez enmig dels aplaudiments dels membres del comitè federal. Fonts d'Unides Podem han valorat "en positiu" el missatge de Sánchez, però recorden que "els pròxims pressupostos generals de l'Estat seran la prova del canvi de rumb del govern".

Com a exemple de tot això, Sánchez ha confirmat la posada en marxa dels impostos a les energètiques i la gran banca, que el PSOE i Unides Podem presentaran la setmana que ve a través d'una proposició de llei. També ha dit que el text incorporarà el mecanisme a través del qual el govern espanyol vol prohibir que les empreses traslladin als clients el cost dels tributs. El president espanyol, però, no només ha fet bandera de la justícia fiscal, sinó també de la transició ecològica, que de fet ha ocupat gran part del seu discurs. En aquest sentit, Sánchez ha reiterat el rebuig del govern espanyol al pla de contingència europeu i ha apuntat que espera "arribar a un acord" amb la Comissió Europea.

Els dards, però, no només han anat cap als "poderosos", sinó també cap a la dreta i, en particular, cap al Partit Popular. "A davant ens trobem amb una oposició aferrada al bloqueig", ha sostingut Sánchez. Si bé ha fet una petita autocrítica apuntant que "no sempre l'hem encertat", el secretari general del PSOE ha demanat als dirigents socialistes que "expliquem als espanyols com hauria sigut [fer front a les crisis] si hagués governat la dreta". Ara, caldrà veure si els deures que Sánchez ha posat als dirigents serveixen per aprovar, o no, els exàmens en forma d’eleccions de l’any que ve.

stats