Partits polítics

Sánchez incorpora Iceta i Granados al nucli dur del PSOE

El PSC, amb cinc representants a la direcció, guanya encara més influència a Ferraz

3 min
El ministre i president del PSC, Miquel Iceta, en una intervenció al Congrés dels Diputats

Barcelona"Si analitzem la representació del PSC als òrgans de direcció i al govern d'Espanya, això ho diu tot". La valoració que feia Salvador Illa després de l'últim congrés del PSOE, celebrat a València l'octubre passat, pren encara més sentit després dels últims canvis impulsats per Pedro Sánchez a Ferraz. Si els socialistes catalans sortien del conclave de fa nous mesos amb quatre representants a l'executiva federal –fins llavors en tenien tres–, amb el nou organigrama que es ratificarà aquest dissabte ampliaran la quota fins als cinc, una xifra sense precedents. I ho faran amb una incorporació gens menor: la del ministre i president del PSC, Miquel Iceta. Tant ell, que s'ocuparà de la cartera de memòria democràtica, com l'actual portaveu del PSOE al Senat, Eva Granados, entraran a formar part del comitè de direcció de Sánchez, un nucli dur format per nou persones del partit i del govern que marcaran el rumb de la formació. A l'executiva com a tal es mantindran la diputada al Congrés Montse Mínguez (sercretària de Treball, Economia Social), el sindicalista Manuel García Salgado (vocal) i el waterpolista Víctor Gutiérrez (LGTBI).

La dirigent del PSC i portaveu del PSOE al Senat, Eva Granados, en una imatge d'arxiu

"Tindrem més pes en el rumb del PSOE i més capacitat en la presa de decisions", admeten fonts del PSC. Sánchez va comunicar a Illa els canvis a l'executiva federal fa uns dies i aquest dijous, després que es fessin públics els primers noms, la satisfacció entre els socialistes catalans ha estat més que notòria. "Estem contents", "Per nosaltres això és boníssim", repeteixen diverses veus al partit. La sintonia i comunicació entre el president espanyol i qui va ser el seu ministre de Sanitat durant la pandèmia –era també la seva aposta per rellevar Iceta i buscar la victòria a Catalunya, assolida en les últimes eleccions– és total i s'ha traduït en un creixement exponencial de les quotes de poder del PSC a Madrid. Els socialistes catalans compten ara amb Iceta i Raquel Sánchez al consell de ministres, Meritxell Batet a la presidència del Congrés i nombrosos càrrecs en posicions destacades a l'Estat i, també, al PSOE.

Els motius per augmentar encara més el pes del PSC al Ferraz, més enllà de recompensar el suport incondicional a Sánchez, es troben en el bon moment dels d'Illa i la importància de Catalunya per a la continuïtat de qualsevol president espanyol a la Moncloa. Fonts del partit català apunten que, després de la patacada a Andalusia –un altre dels territoris clau de cara a les generals–, per a Sánchez és molt important mantenir a Catalunya l'avantatge sobre el PP, que en l'últim baròmetre del CIS ja superava el PSOE en intenció de vot. "Si aquí treu bons resultats i el PP no acaba de volar massa alt, això pot marcar la diferència", expliquen. "Des que vam guanyar les eleccions al Parlament estem forts. I de la mateixa manera que quan ens anava tot fatal vam pujar al tren de Sánchez, ells ara aprofiten que el PSC està molt millor", afegeix un càrrec. La promoció d'Iceta i Granados coincideix, a més, amb un moment de represa del diàleg entre els governs espanyol i català. "Tot pesa i no són coses aïllades", afirma un altre dirigent.

La nova responsabilitat d'Iceta, que també és membre de la taula de diàleg, no impedirà que continuï al capdavant del ministeri de Cultura i Esports, de la mateixa manera que Granados, molt ben valorada al PSOE per la seva tasca de portaveu al Senat, es mantindrà com a cap de files socialista a la cambra alta. Diverses fonts donen per fet, a més, que Iceta té garantida la seva continuïtat al consell de ministres encara que Sánchez decideixi durant l'estiu o ja al setembre moure fitxes també al govern. Davant d'aquest escenari, no seria descartable que hi pogués haver algun altre fitxatge català a l'executiu espanyol o, si més no, un canvi de carteres que donés més pes polític als membres ja existents. De moment el pes es notarà a Ferraz, on el PSC portarà, més que mai, part de la veu cantant.

stats