Política 16/11/2021

Sánchez acusa el PP de perpetuar la politització del TC tot i votar a favor dels seus candidats

Torna a demanar als populars que s'avinguin a renovar el CGPJ

2 min
Pedro Sánchez en la sessió de control del Senat

MadridL'elecció d'Enrique Arnaldo i de Concepción Espejel com a nous magistrats del Tribunal Constitucional (TC), amb evidents connexions amb el PP, va comportar que diversos diputats del PSOE, d'Unides Podem i també del PP trenquessin la disciplina de vot en el debat al ple del Congrés de la setmana passada, però també que s'evidenciés que la politització de l'alt tribunal es manté. Ho ha admès aquest mateix dimarts el president espanyol, Pedro Sánchez, quan aquesta tarda ha acusat el PP de proposar dos candidats que són "pròxims" al partit de Pablo Casado i de perpetuar, així, la politització de l'alt tribunal. "Si alguna cosa ha quedat clara és que la despolitització de la justícia del PP era una enganyifa", ha afirmat en la sessió de control al Senat en resposta a una pregunta del senador de Ciutadans Miguel Sánchez López.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, divendres el mateix Casado va desvincular la seva demanda de "despolititzar el poder judicial" de la resta d'òrgans constitucionals i va escudar-se amb el fet que la Constitució estableix que han de ser les corts generals les que elegeixin els membres del TC. Tot seguit, però, va assegurar que tant Arnaldo com Espejel són garantia "d'imparcialitat". Sánchez va reconèixer la setmana passada al ple del Congrés que no li agradaven els candidats que havia proposat el PP per entrar al TC, però que el PSOE havia de mantenir el pacte per sentit d'estat. "L'obligació del govern és salvaguardar l'acord, renovar les institucions i complir la llei. Si s'ha de retreure alguna cosa, no serà en aquesta banda", ha insistit aquest dimarts. Alguns diputats socialistes com Odón Elorza no van comprar els arguments del president espanyol i es van oposar al nomenament d'Arnaldo.

Mentre aquestes últimes setmanes la renovació del TC es desencallava entre polèmica, la del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) continua al mateix punt. "Ha quedat clar que qui bloquejava era el PP, perquè quan es va obrir a desbloquejar, vam arribar a un acord per als òrgans constitucionals", ha criticat Sánchez, que ha tornat a demanar als populars que "compleixin la Constitució" i s'avinguin a negociar la renovació del CGPJ. El PP, en canvi, continua vinculant la negociació a canviar el sistema d'elecció dels magistrats. "Que els jutges triïn els jutges", insistia la setmana passada Casado.

stats