Finançament autonòmic

Sánchez allunya la possibilitat d'un finançament singular per a Catalunya: "La resposta ha de ser multilateral"

El president espanyol treu pit del compliment dels acords amb Catalunya en una resposta a ERC al Senat

2 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, avui al Senat.

MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha allunyat aquest dimarts la possibilitat que Catalunya pugui disposar d'un sistema de finançament singular, tal com reclama la Generalitat. En una resposta a la senadora d'ERC Sara Bailac, que li havia insistit que aquesta era la millor fórmula per acabar amb el dèficit fiscal, ha assegurat que no entra en els plans de la Moncloa. "El nostre compromís és presentar un nou sistema de finançament, perquè així ho marca la llei, però la resposta ha de ser multilateral, perquè les diferents comunitats autònomes tenen les seves realitats", ha afirmat Sánchez. Fonts de l'executiu confirmen que la possibilitat d'un finançament propi per a Catalunya no és sobre la taula.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Els catalans no podem continuar finançant les retallades que fan els governs populars. Des d'ERC li proposem negociar un sistema de finançament singular per resoldre d'una vegada per totes el problema del dèficit fiscal", ha dit Bailac, just el dia que el ministeri d'Hisenda ha fet públiques les dades per calcular-lo. Sánchez ha tret pit del compliment del seu govern amb Catalunya citant la llei d'amnistia i acords com el traspàs de l'ingrés mínim vital.

Investidura

Tant ERC com Junts ja van intentar durant les negociacions de la investidura incloure un tracte singular per a Catalunya en matèria de finançament, però no se'n van sortir. En l'acord signat per Junts i el PSOE es va acordar un "diàleg singular" en què els juntaires defensarien sortir de la Lofca i tenir un règim propi i el PSOE un sistema que garantís la suficiència financera. O sigui, només es va acordar que es negociaria i es va posar per escrit quina era la posició de cadascú. En el cas del pacte entre ERC i el PSOE sí que hi havia una cosa concreta, que era la condonació de 15.000 milions del deute de la Generalitat amb l'Estat, una xifra que suposarà un estalvi de 1.300 milions d'euros en interessos per a les arques catalanes (i que s'aplicarà també a totes les comunitats autònomes). Ara bé, no es va acordar cap sistema de finançament propi.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va situar en el seu discurs de Nadal la consecució d'un finançament singular per a Catalunya com el seu objectiu prioritari per al 2024. Amb aquest objectiu va encarregar a la consellera d'Economia, Natàlia Mas, una proposta, que segons ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, es presentarà al consell executiu la setmana que ve.

stats