Política 16/12/2013

Sánchez-Camacho negocia amb Montoro com impugnar els pressupostos catalans

La líder del PPC avisa Mas i Junqueras que es quedaran "fora de la democràcia parlamentària" si no acaten un no del Congrés al referèndum

Acn
2 min

BarcelonaLa presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, negocia amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, com impugnar els pressupostos catalans. El PP amenaça de paralitzar els comptes portant la seva llei i la d'acompanyament al Consell de Garanties Estatutàries per incloure una partida per a consultes, que podria emparar el referèndum sobre el futur polític de Catalunya. La líder dels populars ha explicat que, de moment, la decisió està condicionada a les seves converses amb el ministre d'Hisenda, perquè volen evitar que l'aturada dels pressupostos pugui "afectar el compliment del dèficit" del 2014 si entren en vigor més tard. Camacho, a més, ha avisat CiU i ERC, que es quedaran "fora de la democràcia parlamentària" si no acaten un no del Congrés a la consulta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta dels populars catalans no ha volgut revelar encara si el seu partit impugnarà davant el Consell de Garanties Estatutàries les lleis de pressupostos i d'acompanyament. Sánchez-Camacho ha assegurat que la decisió definitiva es prendrà aquest dimarts a la reunió del grup parlamentari, sobretot després d'haver negociat amb Montoro si és convenient paralitzar els comptes, ja que la popular tem que podria implicar un "incompliment dels objectius de dèficit" per al 2014, i això podria molestar Hisenda.

El que sí que té clar Alícia Sánchez-Camacho és que els comptes no poden tenir present la partida que està destinada a consultes i processos electorals i que acumula 5 milions d'euros. "No pot constar als pressupostos més antisocials una partida per fer una consulta il·legal. No volem que els impostos dels catalans es dediquin a temes il·legals", ha defensat la popular, que ja ha avançat que si finalment no impugnen els pressupostos perquè Montoro no ho vol, iniciaran "accions posteriors" per evitar que aquests diners es destinin a un hipotètic referèndum sobre el futur polític de Catalunya.

I és que aquesta partida és la que més molesta el PPC en els pressupostos. La líder popular ha assegurat que aquest és "el preu més car de la història" per uns comptes de la Generalitat. "ERC ha imposat uns pressupostos amb els mateixos defectes del tripartit", ha criticat.

El "quartet de la xancleta"

I és que, tant els pressupostos com la consulta són, per Sánchez-Camacho, "un fracàs que s'ha volgut presentar com un èxit". En aquest sentit, la popular ha volgut criticar els pactes d'Artur Mas amb ERC i, sobretot, amb la resta del partits favorables a la pregunta de la consulta. "Han fet la foto del quartet de la xancleta i no poden ni canviar l'article de l'Estatut sobre consultes per emmascarar el referèndum d'autodeterminació de consulta", ha dit.

D'altra banda, ha tornat a demanar a CiU i ERC que acatin el resultat de la votació del Congrés quan es debati la transferència de la competència per convocar referèndums a la Generalitat. "Si el resultat del debat parlamentari és que les Corts Generals no ho autoritzen, si no s'accepta aquesta resposta, Mas i Junqueras se situaran fora de la democràcia parlamentària espanyola", ha alertat la popular.

stats