Política 20/09/2019

Sànchez i Cuixart criden a conjurar-se per no defallir "passi el que passi amb la sentència"

Diferents personalitats llegeixen escrits dels dos presos en un acte de record del 20-S

Xavi Tedó / Marc Toro
3 min
Sànchez i Cuixart criden a conjurar-se per no defallir "passi el que passi amb la sentència"

BarcelonaDos anys després de la concentració davant la seu d'Economia, que va suposar tres setmanes més tard l'empresonament dels líders de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, aquesta última entitat ha tornat a organitzar, com l'any passat, un acte en record d'aquells fets al mateix emplaçament, a la rambla Catalunya amb la Gran Via, que ha aplegat milers de persones.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha sigut un acte que ha servit perquè personalitats del món cultural, social i polític hagin fet sentir la veu de Cuixart i Sànchez, que han instat a conjurar-se "a no defallir en el camí cap a la llibertat passi el que passi amb la sentència" en una operació que han qualificat de "càstig". En aquest sentit, Cuixart ha afirmat en l'escrit que "criminalitzar la manifestació pacífica del 20-S equival a condemnar el dret a la protesta".

Enmig de crits de "Llibertat, presos polítics!", "Independència!" i "Ho tornarem a fer!" i davant dels principals dirigents polítics del país, encapçalats pel vicepresident Pere Aragonès, el líder d'Òmnium ha denunciat que "la presó encara es fa servir com un instrument per perseguir i castigar la dissidència política" abans d'avisar que pensa utilitzar el seu empresonament com "un altaveu per denunciar un estat que criminalitza l'exercici de drets fonamentals".

Sànchez, en un escrit que ha llegit Marina Geli, ha deixat clar que no es penedeix d'haver cridat a manifestació el 20-S: "No hi ha motiu de penediment per haver cridat a manifestar-nos pacíficament i massivament avui fa dos anys. Per a qualsevol demòcrata, manifestar-se, protestar, criticar el poder, discrepar de decisions judicials i exigir el nostre dret a votar en un referèndum no pot ser mai un delicte. No renunciarem mai a exercir els nostres drets ni la nostra llibertat".

L'exlíder de l'ANC ha emplaçat la societat a recuperar "l'actitud que vam mostrar l'1-O" perquè "primer vam vèncer la por i després vam vèncer l'Estat". Així, ha avisat que tard o d'hora "vencerem la por i guanyarem", en al·lusió a un nou possible referèndum d'autodeterminació.

Apel·lant a la desobediència

Sànchez ha fet una defensa aferrissada de la desobediència. "És en la defensa de les causes justes en què la desobediència esdevé una acció moralment legítima i políticament necessària", ha remarcat el dirigent independentista en un escrit llegit pel sociòleg Salvador Cardús. Parafrasejant el sindicalista Marcelino Camacho, que va assenyalar que el dret a la vaga es guanya fent vaga, Cuixart ha recordat que al Suprem ja va dir que "el dret a votar a Catalunya es guanya votant".

Sobre les futures mobilitzacions arran de la sentència, Sànchez ha subratllat que "la força de la no-violència i la desobediència és en la capacitat de ser molts". Per aquest motiu, en el fragment llegit per l'actor Pep Planas, el diputat suspès ha ressaltat que "si 100 ciutadans decidiu plantar-vos és probable que tingueu un problema", però si "sou 100.000 els que us planteu el problema el tindrà l'Estat".

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, que ha sigut l'encarregat de llegir l'últim escrit de Cuixart, ha admès que el 2017 es va desobeir i ha avisat que "ho tornarem a fer". "Si ho fem junts i sense deixar-nos ningú pel camí, tenim moltes més possibilitats de sortir-nos-en", ha recordat des de la presó el màxim dirigent d'Òmnium en la missiva llegida per Mauri.

Els CDR es planten davant de la Guàrdia Civil

A dos quarts de vuit, unes 250 persones convocades pels CDR s'han manifestat aquest vespre al costat de la caserna de la Guàrdia Civil de la Travessera de Gràcia amb motiu dels dos anys 20-S.

Sànchez i Cuixart criden a conjurar-se per no defallir "passi el que passi amb la sentència"

Els manifestants no han pogut arribar al davant de la comissaria, on sí que hi havia una manifestació espanyolista alternativa d'una cinquantena de persones, i han quedat aturats per furgones i un cordó policial dels Mossos a l'alçada del carrer d'Hipòlit Làzaro.

Sànchez i Cuixart criden a conjurar-se per no defallir "passi el que passi amb la sentència"

Els crits de "Fora les forces d'ocupació", "El vostre conseller és a la presó" (en referència als Mossos i l'exconseller d'Interior empresonat, Joaquim Forn), "1 d'octubre, ni oblit ni perdó", "Independència" o "Ho tornarem a fer" han dominat la protesta, que ha transcorregut sense incidents. Els assistents, que en algun moment han increpat els agents dels Mossos, també han cantat Els Segadors amb els punys alçats.

stats