Política 05/11/2020

Sánchez cita d'imprevist l'oposició per salvar el primer tràmit dels pressupostos

Organitza una ronda de contactes al Congrés amb els grups que volen negociar els comptes

Quim Bertomeu / Ot Serra
2 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés.

Barcelona / MadridDes que va començar la legislatura a principis de gener, Pedro Sánchez s'ha acostumat a viure al límit, i amb la negociació dels pressupostos generals de l'Estat no serà diferent. Quan queden només 24 hores perquè finalitzi el termini de l'oposició per presentar les esmenes a la totalitat contra els comptes estatals del 2021, el govern espanyol no té els suports assegurats per guanyar la votació. Davant d'aquest escenari, aquest matí l'executiu del PSOE i Unides Podem ha anunciat que avui mateix farà al Congrés una ronda de contactes sobre el tema amb tots aquells grups parlamentaris que s'han mostrat "disposats a negociar" els pressupostos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El termini per presentar les esmenes a la totalitat s'acaba divendres i la votació serà la setmana que ve. Perdre-la seria un seriós contratemps per al govern. Sense anar més lluny, Sánchez la va perdre el 2019 i va derivar en eleccions anticipades. Aquesta vegada té més possibilitats de sortir-se'n. Diversos partits que van des de Cs fins a ERC i EH Bildu s'han mostrat disposats a negociar-los. Fins i tot el PP aquest dijous no descartava fer-ho. Tot i això, ara mateix tothom es mira de reüll i ningú garanteix que no presentarà l'esmena. Bé, per ara només ha anunciat que no ho farà el PDECat, i el PNB, mentre que JxCat ja ha anunciat que sí.

En aquesta ronda de contactes el govern espanyol vol traslladar als seus interlocutors la "importància" d'aprovar els comptes, dels quals en destaca algunes bondats, com la revalorització de les pensions del 0,9%. També els veu clau per afrontar la pandèmia. En aquestes trobades representaran l'executiu la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero (PSOE), i el secretari de d'estat de Drets Socials, Nacho Álvarez (Unides Podem).

El PNB se'n desmarca

El PNB ha reaccionat aviat desmarcant-se de la ronda de contactes i assegurant que ells no hi participaran. Consideren que l'executiu de Pedro Sánchez no vol negociar, sinó tan sols fer-se una foto. "El PNB no és a Madrid per fer-se fotos sinó per defensar els interessos d'Euskadi", han dit els nacionalistes bascos a través d'un comunicat. Tot i això, el PNB ha anunciat que no presentarà una esmena a la totalitat i que dona un "marge de confiança" a l'executiu per negociar els comptes.

stats